Rengeteg dolgozó örül ennek: Döntöttek a négynapos munkahétről Magyarországon!


Döntöttek a négynapos munkahétről: A négynapos munkahetet már több országban is vizsgálják és alkalmazzák kísérleti jelleggel. Néhány hely, ahol ezt a munkamódszert bevezették vagy tesztelik, a következők: A Magyar Telekomnál is sikerrel zajlik a négynapos munkarend tesztelése. Még mindig meg kell csípnem magam, amikor csütörtökön elhagyom az irodát és ráébredek, hogy már kezdődik is a hétvégém – mondja Ian Gifford, aki tervezőként dolgozik egy brit fintech cégnél az Atom Banknál.
Az egyik olyan társaságnál, amely már átállt a négynapos munkahétre. Az érzéseivel nincs egyedül. „A szellemi egészségre roppant jó hatással van [a négynapos munkarend]. Teljesen feltölt energiával” – mondja. Dél-Afrikában 28 cég több mint 500 alkalmazottja vesz részt egy kísérletben, ahol a munkavállalók továbbra is megkapják fizetésük 100%-át, miközben a korábbi munkaidő 80%-ában dolgoznak, de a munkateljesítményük továbbra is 100%-os marad. Belgiumban a kormány egy olyan reformcsomagot jelentett be, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy öt helyett négy napot dolgozzanak a fizetésük megtartása mellett. A munkavállalóknak ugyanannyi órát kell dolgozniuk, de ezt 5 helyett 4 hosszabb napon át tehetik meg. Izlandon 2015 és 2019 között egy nagy kísérlet zajlott, amelyben körülbelül 2500 ember vett részt.
A program sikerességét a résztvevők javuló jóllétében, a munka és magánélet egyensúlyának javulásában, valamint a magasabb termelékenységben mérték. 2022-től kezdve a munkavállalók nagy része, amelyet a szakszervezetek képviselnek, kérvényezheti a rövidebb munkahetet. Japánban a kormány javasolta a vállalatoknak, hogy tegyék lehetővé alkalmazottaik számára a négynapos munkahetet, a munka-magánélet egyensúlyának javítása érdekében. Több cég, köztük a Microsoft és a Panasonic is kipróbálta ezt a rendszert, és a 4 napos munkahetet kínáló cégek aránya 2021-ben elérte a 10 százalékot. A négy napos munkahét számos előnyt kínálhat mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára. Ez a munkarend lehetőséget ad a munkáltatóknak és a munkavállalóknak, hogy rugalmasabban kezeljék a munkaidőt, ami jobban alkalmazkodik a munkavállalók és munkaadók munkaidejének a saját és a vállalat igényeire.

AKTUÁLIS:

Főoldal