PÁR PERCE KAPTUK A HÍRT - Döntött a kormány! Ezeken a helyeken betiltják az otthoni kocsimosást:


Ezeken a helyeken betiltják az otthoni kocsimosást: Németországban hosszú évtizedekig a vasárnapok az autómosás jegyében teltek. Az utcákon rendszeresen látni lehetett embereket, akik gondosan ápolták és tisztára mosták kedvenc járműveiket. Azonban ez a hagyomány mára lassan eltűnőben van, és ennek az oka egy egyszerű, ám fontos törvényi változás: a vízgazdálkodási törvény (WHG) szigorítása.
Az Index beszámolója szerint a WHG tiltja a potenciálisan veszélyes anyagok, így például az autómosókban használt vegyszerek, olajok és egyéb szennyezőanyagok vízbe juttatását. Ez a szabályozás azt jelenti, hogy az egyes településeknek szabad kezet ad a törvény végrehajtásában, de a legfontosabb cél az, hogy a felszín alatti vízkészletek minél tisztábbak maradjanak. Ennek megfelelően a magánterületen történő autómosás esetén kizárni kell annak lehetőségét, hogy a szennyezett víz a talajba szivárogjon. Ez azt jelenti, hogy általánosan tilos az autómosás füvön vagy kavicsos talajon, még akkor is, ha az a tulajdonos saját kertjében történik.
A WHG értelmében azonban nem minden autómosási tevékenység tilos. Például a porszívózás vagy finom polírozás otthon is végezhető, és a szélvédő lemosása sem szabályozott. Azonban az autómosásért kiszabható bírság mértéke jelentősen változhat régiók és városok között, és elérheti akár a 25 és 100 ezer euró közötti összeget is. Összességében Németországban a környezetvédelmi szempontok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, és a WHG szigorítása az autómosási tevékenységekre is kihat. Az új szabályok betartása nem csupán a törvényi előírásoknak való megfelelést jelenti, hanem a környezetvédelem iránti felelősségteljes magatartást is.

AKTUÁLIS:

Főoldal