PÁR PERCE JÖTT A BEJELENTÉS! - Nagyon sok embertől megvonják a családi pótlékot, itt a pontos dátum és hogy kiket érint


PÁR PERCE JÖTT - Nagyon sok embertől megvonják a családi pótlékot, itt a pontos dátum és hogy kiket érint: Az érettségi időszaka nemcsak a diákok életében jelent mérföldkövet, hanem a szülők pénzügyeiben is. Az aktuális szabályok szerint ugyanis, ha a gyerek leérettségizik, akkor a családi pótlék és a családi adókedvezmény is megszűnik. Ez a változás az érettségi utáni időszakban komoly anyagi változásokat hozhat a családok életében.
Figyelmeztet az AzÉnPénzem.hu pénzügyi blogportál. A jelenlegi jogszabályok értelmében a családi pótlék, vagy más néven iskoláztatási támogatás az iskolakötelezettség teljes időtartamára jár, vagyis általában a 16. életévig. Ez azonban a közoktatásban való tanulmányok befejezéséig, legfeljebb a 20. életévig – sajátos nevelési igényű gyermekek esetén pedig a 23. életévig – folyósítható. Az érettségi vizsga letétele után azonban a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig kapja meg a szülő. Ez a változás különösen fontos, mivel az érettségi utáni időszakban a családi pótlék megszűnése jelentős anyagi terhet róna a szülőkre. Emellett érdemes megemlíteni, hogy bár a családi pótlékot nem kapják az egyetemisták után, az ő létezésük mégis számít az eltartottak számába, ami magasabb összegű családi pótlékot eredményezhet a kisebb testvérek számára.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha van olyan kisebb testvér, aki után még jár családi pótlék, a szülők kérhetik, hogy az egyetemista diákot is vegyék figyelembe a számítások során. Ehhez azonban az érvényes hallgatói jogviszony igazolása szükséges, és az igénylést két hónapra visszamenőlegesen lehet benyújtani. Érdemes tehát szeptemberben, az új tanév kezdete után kérni a családi pótlék módosítását. Fontos azonban megjegyezni, hogy az érettségi után továbbtanuló diákok esetében más szabályok vonatkoznak, ha nem egyetemen, hanem szakképzésben folytatják tanulmányaikat. Ilyenkor a családi pótlék jogosultsága az adott tanév végéig érvényes, és az életkorhoz kötött korlátozások vonatkoznak rájuk. Végső soron fontos, hogy a szülők tájékozottak legyenek a családi pótlékra vonatkozó szabályokban, és időben intézkedjenek annak érdekében, hogy gyermekeik továbbra is megfelelő támogatásban részesüljenek az életük különböző szakaszaiban.

AKTUÁLIS:

Főoldal