Németh Lajos teljesen ledöbbent és figyelmeztetett mindenkit: Olyan jön ránk az idén nyáron, amire már vagy 50 éve nem volt példa:


Megkongatták a vészharangot a meteorológusok, nehéz lesz így tervezni. Németh Lajos hellovidek.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy egyre jellemzőbb lesz, hogy tartós kánikulai napokat egy-egy durva hidegfront szakítja meg, jelentős lehűléssel.
Az elmúlt évek tendenciái alapján a meteorológus úgy véli, hogy az idei nyár is tartogathat számunkra aszályra hajló, száraz periódusokat. Az időnként előforduló 30-35 fokos többnapos kánikulát várhatóan ismét erős hidegfrontbetörések szüntetik majd meg, legalábbis átmenetileg. Várhatóan a július lesz a legmelegebb, de... Azt, hogy melyik hónap lesz a legmelegebb, még nehéz lenne megjósolni, de a sokévi átlagok alapján a szakember a júliust tartja a legvalószínűbbnek. Ezekkel a szélsőségekkel együtt kell már élnünk, és ez nemcsak a télre igaz, hanem a nyári időszakra is.
Az is egyre jellemzőbb, hogy a tartós 35 fok körüli időjárást megszüntető hidegfront akár 10-15 fokos hőmérséklet-csökkenést, szélvihart, jégesőt hoz. A beszélt arról is, hogy az elmúlt évtizedek mérései szerint a környezetünkben is hasonló felmelegedés zajlik, mint hazánkban, ám nálunk valamivel erőteljesebb ütemben történnek a változások, még akár országon belül is. A legveszélyezettebb az Alföld középső és délkeleti vidéke, ahol jóval nagyobb volt a felmelegedés, mint például az Alpok alján.

AKTUÁLIS:

Főoldal