Most jött a sokkoló hír! 25 éve nem történt ILYEN a nyugdíjakkal Magyarországon! - Részletek:


25 éve nem történt ilyen a nyugdíjakkal! - Részletek: Az önkéntes nyugdíjpénztárak 2023-ban lenyűgöző hozamokat értek el, amelyek jóval meghaladták az inflációt, így jelentős reálhozamot eredményeztek a tagok számára. A pénztárak által elért 21,2 százalékos nettó átlaghozam közel 5 százalékponttal haladta meg az elmúlt két és fél évtized legjobb hozamát, ami 2009-ben 16,3 százalék volt.
Ez az eredmény elsősorban a vegyes és növekedési portfóliók magasabb hozamainak köszönhető, míg a kockázatkerülő portfóliók is szinte kivétel nélkül kétszámjegyű teljesítményt nyújtottak. A 2023 decemberében mért 5,5 százalékos inflációval összehasonlítva az önkéntes nyugdíjpénztárak tavalyi reálhozama közel 14,9 százalékot tett ki, ami kiemelkedő teljesítményt jelent. A 10 éves átlagos nettó hozam 5,6 százalékra rúgott, ami 0,7 százalékponttal meghaladta a periódusra számított inflációt. A még megalapozottabb, 15 éves átlagos nettó hozam közel 7 százalék volt, ami meghaladta a 2,3 százalékot a reálhozam szempontjából.
Az önkéntes pénztárak alacsony, 1 százalék alatti éves működési és egyéb költségei, valamint a tagdíjbefizetések után járó 20 százalékos adókedvezmény figyelembevétele mellett továbbra is versenyképes öngondoskodási formának számítanak a nyugdíjcélú előtakarékossági termékek piacán. Az MNB évente közzéteszi az önkéntes pénztárak hozamait és díjterhelési mutatóit, részletes magyarázatokkal és a fogalmak meghatározásával, ezáltal lehetővé téve a nyilvánosság számára az információk könnyű hozzáférését és értelmezését. A pénztári megtakarítások továbbra is stabil és kifizetődő befektetésnek bizonyulnak a magyar lakosság számára.

AKTUÁLIS:

Főoldal