đŸ–€ MegrendĂ­tƑ halĂĄlhĂ­r jött pĂĄr perce, Ismert szemĂ©ly tĂĄvozott örökre! Sajnos tĂ©nyleg Ɛ ment el.. 🕊️ 😱


PĂĄr perce jelentette be a szĂ­nĂĄz! Meghalt a Kossuth-dĂ­jas mƱvĂ©szĂŒnk! Meghalt AndrĂĄs Ferenc, a Nemzet MƱvĂ©sze. 81 Ă©ves korĂĄban meghalt AndrĂĄs Ferenc, a Nemzet MƱvĂ©sze cĂ­mmel kitĂŒntetett, Kossuth-dĂ­jas Ă©s BalĂĄzs BĂ©la-dĂ­jas magyar filmrendezƑ, forgatĂłkönyvĂ­rĂł, producer, akinek a nevĂ©hez olyan filmek fƱzƑdnek, mint a Veri az ördög a felesĂ©gĂ©t vagy a DögkeselyƱ – Ă­rta csĂŒtörtökön Facebook-oldalĂĄn a Magyar FilmakadĂ©mia.
A mƱvĂ©sz halĂĄlĂĄnak körĂŒlmĂ©nyei egyelƑre nem ismeretesek. AndrĂĄs Ferenc a Magyar MƱvĂ©szeti AkadĂ©miĂĄra feltöltött Ă©letrajza szerint fiatalon gyĂĄri segĂ©d-, majd betanĂ­tott munkĂĄskĂ©nt kezdett dolgozni, de közben többször vĂĄllalt statisztaszerepet, Ă©s nem volt hĂșszĂ©ves, amikor a televĂ­ziĂłhoz, majd a filmgyĂĄrba kerĂŒlt – utĂłbbinĂĄl az I. StĂșdiĂłban rendezƑasszisztens lett. 1969-ben felvettĂ©k a SzĂ­nhĂĄz- Ă©s FilmmƱvĂ©szeti FƑiskolĂĄra, ahol 1973-ban szerzett rendezƑi diplomĂĄt. BekapcsolĂłdott a BalĂĄzs BĂ©la StĂșdiĂł munkĂĄjĂĄba; ott rendezte DĂłzsa nĂ©pe cĂ­mƱ ironikus szemlĂ©letƱ rövidfilmjĂ©t.
ElsƑ egĂ©sz estĂ©t betöltƑ filmjĂ©t (Veri az ördög a felesĂ©gĂ©t) meglehetƑsen mostoha körĂŒlmĂ©nyek között forgatta, pĂ©ldĂĄul nem kapott elegendƑ nyersanyagot, minden centimĂ©ternyi celluloiddal takarĂ©koskodnia kellett a stĂĄbnak. AndrĂĄs Ferenc mĂĄr a hatvanas Ă©vekben fĂŒggetlen Ă©rtelmisĂ©giek, mƱvĂ©szek tĂĄrsasĂĄgĂĄba kerĂŒlt, Ă©s miutĂĄn 1977-ben alĂĄĂ­rta a csehszlovĂĄkiai diktatĂșra intĂ©zkedĂ©sei ellen tiltakozĂł Ășn. Demokratikus ChartĂĄt, több Ă©vig forgatĂĄsi tilalom sĂșjtotta. A nyolcvanas Ă©vekben azutĂĄn visszatĂ©rt – a Cserhalmi György fƑszereplĂ©sĂ©vel forgatott, elkĂ©pesztƑen menƑ DögkeselyƱ 1982-ben kerĂŒlt a mozikba –, egy ideig a MAFILM önĂĄllĂł szĂ­nĂ©sztĂĄrsulatĂĄnak vezetƑje volt, kĂ©sƑbb pedig a DialĂłg FilmstĂșdiĂłt vezette. 1991-tƑl producerkĂ©nt is tevĂ©kenykedett, 1998-tĂłl pedig Ƒt bĂ­ztĂĄk meg a Duna TV önĂĄllĂł szinkronmƱhelyĂ©nek vezetĂ©sĂ©vel.

AKTUÁLIS:

FƑoldal