Kiderült a nagy titok - Ezt keverik tej helyett a balatoni büfések a palacsinta tésztájába


A palacsinta mindenki számára ismerős, otthonos érzést kelt. De nem mindegy, hogy az ember milyen palacsintával találkozik: egy nehéz, vastag palacsinta sokkal kevésbé vonzó, mint egy vékony, könnyed változat. Ha neked is néha meggyűlik a bajod azzal, hogy a palacsintáid túlságosan vastagok és súlyosak, akkor itt az ideje, hogy megismerd a tökéletes palacsinta elkészítésének titkát!
Az egyik legfontosabb tényező a palacsinta vékony és könnyed lesz, ha a megfelelő tésztát alkalmazzuk. Ebben Ilia Lászlóné, a Balatonmáriafürdői Ilia Büfé hosszú évek óta tevékenykedő mestere osztja meg velünk a titkot. Ő már közel négy évtizede készíti a tökéletesen vékony palacsintákat, és most elárulja a receptjét:
Hozzávalók (kb. 40 darab palacsintához):
50 dkg liszt
3 db egész tojás
1/2 ek só
1 liter jéghideg víz
Elkészítés:A palacsintatészta elkészítésekor először keverjük össze a lisztet a tojásokkal, sóval és egy kevés vízzel. A habverő segítségével érd el a sima állagot. Fokozatosan adjuk hozzá a többi vizet, miközben állandóan keverjük. A tészta állaga javul, ha egy órán át pihentetjük. Ilia Lászlóné szerint nem ajánlott olajat hozzáadni a tésztához, mert ha a sütőfelület túl forró, a tészta lyukacsossá válhat.
A tej használata némileg megváltoztatja a tészta állagát; ha tejjel készítjük, akkor a tészta sűrűbb lesz, mint ha csak vizet használnánk. A túlzott tojásadag a tészta rugalmasságát csökkenti, míg a szódabikarbóna hozzáadása puhábbá teszi. A cukor hajlamosítja a tésztát az odaégésre, míg ha nem teszünk bele elég sót, íztelen maradhat. Ilia Lászlóné családja például biotojást használ, hogy a palacsinta színe gazdagabb és az íze finomabb legyen. A bolti tojások használata esetén a palacsinta világosabb színű lesz. Az egyik legfontosabb tanácsa az, hogy vizet használjunk, ne tejet, ha a tökéletesen vékony palacsintát szeretnénk elérni. Ezek a tanácsok segítenek, hogy a palacsintáid mindig tökéletesen vékonyak és ízletesek legyenek.

AKTUÁLIS:

Főoldal