Most érkezett! Földrengés rázta meg az országot! - RÉSZLETEK:


Most érkezett! Közepes, 4,3-as erősségű földrengés rázta meg szerda reggel Horvátországot. A földmozgást Magyarországon is érezni lehetett. Szerda reggel 5 óra 38 perckor földrengés rázta meg a horvátországi Szluin környékét – jelentette a helyi szeizmológiai szolgálat. A horvát Index beszámolója szerint a lakosok is érezték a földmozgást, Zágrábban többen a rengésre keltek.
A Szeizmológiai Szolgálat egy meglehetősen erős földrengést rögzített, amelynek epicentruma körülbelül 15 kilométerre volt Szluinról délre. A földrengés erőssége a Richter-skála szerint 4,3 volt. A rengés fészke 14 kilométeres mélységben helyezkedett el – jelentették. Az EMSC szerint 4,7-es erősségű földrengés történt. Az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ arról írt, hogy a földrengést Bosznia-Hercegovinában és Olaszországban is érezni lehetett. A Google szerint az érintett országok között van Magyarország, Szlovénia és Ausztria is.
Ines Ivancic, a horvát Szeizmológiai Intézet igazgatója szerint Horvátország szeizmikusan aktív terület, ám különösebb károkra nem kell számítani. „Északnyugat-Horvátország egy részén és dél felé is érezhető volt. A földrengés nem szokatlan ezen a területen” – mondta a horvát lapnak. A szeizmikus aktivitás egyre hangsúlyosabb, ez a tektonikus mozgások következménye. Az afrikai lemez az Adriai-tengert az eurázsiai lemezre nyomja, és ez okozza a földrengéseket Horvátországban – nyilatkozta a szakértő. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal