Bejelentették! Rengetegen kapnak 400 Ezer forintot Magyarországon, még igényelni sem kell:


Bejelentették, 400 Ezer forintot kapnak a 8 órában dolgozó munkavállalók! Duplájára emeli a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a munkába járás kedvezményes költségtérítését. Míg korábban kilométerenként maximum 15 forintos adómentes térítést tettek lehetővé a munkáltatók számára a jogszabályok, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára ez az összeg 30 forintra nőne.A Világgazdaságnak Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, „mivel a szankciók miatt az üzemanyagárstopot fel kellett oldanunk, a munkába járás költségei is megemelkedtek.
A teljes foglalkoztatottság megvédéséhez azonban biztosítanunk kell a munkaerő mobilitását, így a kormány arról döntött, hogy duplájára emeli a munkába járás kedvezményes költségtérítését”. Munkába járás költségtérítése 2024 – összege. Míg eddig kilométerenként maximum 15 forintos adómentes költségtérítést tettek lehetővé a munkáltatók számára a jogszabályok, ez a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára duplájára, azaz 30 forintra fog nőni. A kormány döntésével a minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedik, a jelenlegi 9 forintról 18 forintra. A döntés több százezer munkavállalót érinthet. Az államtitkár még arról is beszélt, hogy a munkaerőpiac továbbra is feszes, hiszen 4,7 millióan dolgoznak már több mint hat hónapja, miközben tavaly történelmi mélyponton volt az álláskeresők száma: 238 ezren kerestek állást.
A munkavégzési kötelezettség teljesítéséhez a munkavállalónak rendszeresen el kell jutnia a lakóhelyéről munkahelyére. A költségtérítés részletszabályait a 39/2010 (III.26.) Korm.rendelet írja elő, de semmi nem tiltja, hogy a munkáltató a felmerülő költségek 100 százalékát megtérítse. A 100 százalékos költségtérítés adóvonzatával azonban kalkulálni kell. A tömegközlekedés (autóbusz, vonat, hév, hajó, komp stb.) költségtérítése minden esetben adómentes. A saját gépjármű használata már nem az. Az adómentesség feltételeit a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény szabályozza. Azt azonban minden esetben vizsgálni kell, hogy valóban a 39/2010 (III.26.) Korm.rendelet szerinti munkába járás történik-e. Közigazgatási határon belül ez csak a kormányrendeletben előírt esetekben valósul meg. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal