Bejelentették: Lecserélik az önkiszolgálló kasszákat hagyományosra!


Bejelentették: Lecserélik az önkiszolgálló kasszákat hagyományosra! Miközben Magyarországon évek óta arról beszélgetünk, hogy ki szereti és ki utálja a frissen felszerelt önkiszolgáló kasszákat, az angolszász sajtó hosszú ideje azzal van tele, hogy a boltok már inkább leszerelik őket. Annak, aki olvassa az angol nyelvű lapokat, érthetetlennek tűnhet, hogy Magyarországon miért történik éppen az ellenkezője annak, mint ami Amerikában.
Jogosan merülhet fel: minek nyitnak itt újabb és újabb automata kasszákat, ha Nyugaton kiderült már, hogy az egész hülyeség? Vagy megfordítva: miért szerelik le azokat Amerikában, ha itthon ilyen jól mennek? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre próbálunk meg választ találni. Az önkiszolgáló kasszákkal Amerikában az 1980-as években kezdtek el kísérletezni, azok aztán tömegesen a kétezres években terjedtek el. Magyarországon az elmúlt néhány évben jelentek meg, elsősorban azért ekkora késéssel, mert korábban annyira keveset kerestek a kasszások, hogy egyszerűen nem érte meg lecserélni őket gépekre. Itthon tehát valahol ott tartunk a folyamatban, ahol néhány nyugati ország több mint tíz évvel ezelőtt. Vagyis Amerikában és Nagy-Britanniában jóval régebb óta kísérleteznek különböző modellekkel, és látszólag most jutottak el oda, hogy inkább visszavennének az egészből.
Felmerül a kérdés: miért? Az önkiszolgáló kasszák elvileg a boltnak és a vevőnek is jók, hiszen az üzlet munkaerőt spórol, a vásárlóknak pedig nem kell sorban állniuk. A gyakorlatban azonban a legtöbbször az automata kasszákat is bolti alkalmazottaknak kell felügyelniük, a vevőknek pedig sok felesleges vesződése van a vonalkódok lehúzásával és a gépek hibáival. Nem tudnak leállni a lopással: Amerikában azonban van egy másik ok is, ami miatt egyre több cég visszavenne az önkiszolgáló kasszákból. Ez pedig az, hogy az önkiszolgáló kasszákkal felszerelt boltokból egyszerűen sokkal több termék tűnik el, mint a hagyományos kasszás boltokból. Egy néhány évvel ezelőtti tanulmány szerint az automata kasszás bevásárlásoknál a bolt szempontjából a termékek majdnem 4 százaléka „vész el”, ami több mint kétszer annyi, mint a hagyományos kasszáknál.

AKTUÁLIS:

Főoldal