❗ROBBANT A HÍR❗ FRISS!! Döntött a kormány – MINDEN megváltozik a benzinkutakon! DRÁMAI döntés született. - Íme a részletek:


A kormány bejelentette, hogy fontolóra veszi az ársapka visszaállítását a benzinre, a magas hazai üzemanyagárak megfékezése érdekében. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint sürgős lépésekre van szükség annak érdekében, hogy ne emelkedjen tovább a hazai üzemanyagár a régiós átlaghoz képest. A miniszter szerda délután felszólította az üzemanyagkereskedőket, hogy önkéntesen igazítsák az áraikat a régiós átlaghoz, különös tekintettel a 95-ös benzin és a gázolaj esetében.
Ha két héten belül nem következik be az árak visszatérése a régiós átlaghoz, újabb állami beavatkozásra lehet számítani keményebb eszközökkel. A miniszter már előző héten jelezte, hogy az üzemanyagárakról tárgyal a kormányban, és szerdai kormányülésen javaslatot fog tenni az árak állami beavatkozására. Nagy Márton szerint a kereskedői-forgalmazói profitok mérséklése is lehetővé teszi a nyereséges értékesítést. A miniszter becslése szerint a gázolaj ára még mindig 10 forinttal, míg a benziné 27 forinttal tér el a régiós átlagtól. Azonban a magyar üzemanyagárak magasabbak, részben amiatt, mert a kormány magas adókkal sújtja azokat, mint a régió más országaiban. Az EU Weekly Oil Bulletin adatai szerint a benzin árának 49 százaléka, míg a gázolajé 47 százaléka kerül az államkasszába adók formájában.
A piaci szereplők már reagáltak az árszabályozás lehetőségére, és csökkentették a gázolaj árát, míg a benzin árcsökkenése mérsékeltebb volt. Ennek eredményeként a gázolaj literje már 14 forinttal olcsóbb pénteken, míg a benzin ára csak 3 forinttal csökkent, és továbbra is közelíti az idei csúcsot. A kormány korábban 2021 novemberében vezette be a benzinárstopot, azonban az intézkedés váratlanul jelentős benzinhiányt eredményezett, ami miatt 2022 decemberében kénytelenek voltak megszüntetni. A kormány a szankciók hatálybalépését tette felelőssé a benzinárstop megszűnéséért. Az ársapkának való esetleges visszaállítása az üzemanyagárak korlátozásának újabb kísérlete lehet a kormány részéről a magas üzemanyagárak leküzdésére, miközben figyelembe veszi az állami bevételek fontosságát és a piaci szereplők érdekeit.

AKTUÁLIS:

Főoldal