HIVATALOS! 6 millió forintot ad minden magyar zsebébe a kormány - RÉSZLETEK:


A kormány júniusban induló új otthonfelújítási programja lehetőséget kínál az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére – jelentette be a Portfolio egy pénteki sajtótájékoztatón. Az új program részleteit Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára ismertette.
A tervezett program keretében összesen 6 millió forintos támogatásra lehet majd pályázni, amelyet szigetelésre, nyílászárók cseréjére, használati melegvíz-rendszer korszerűsítésére és fűtésrendszer korszerűsítésére lehet felhasználni az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai számára. A tulajdonosoknak 1 millió forint önrészt kell biztosítaniuk, míg a maradék 6 millió forint egy vissza nem térítendő támogatás és egy kedvezményes hitel között oszlik majd meg. A hitel aránya a jövedelemtől és a járás fejlettségétől függ. A hitel törlesztőrészlete 25-36 ezer forint között lesz, és 8 éven belül kell majd visszafizetni. A beruházásnak 30 százalékos energiamegtakarítási aránynak kell teljesülnie, amit az energetikai tanúsítványok előzetes és utólagos bemutatásával kell igazolni.
A program csak azokra az 1990 előtt épült családi házakra vonatkozik, amelyek csatlakoztatva vannak a vezetékes gázhálózatra. A részletekről társadalmi egyeztetés zajlik majd. A kormány tervei szerint június elejétől lehet majd pályázni a programra, amelyet a RePower nevű uniós forrásból finanszíroznak majd. A kormány közel 20 ezer családi ház felújítását várja a programtól, amely hozzájárulhat az ország energiahatékonyságának növeléséhez és a környezetvédelemhez.

AKTUÁLIS:

Főoldal