Figyelem! Ha ilyet látsz a kertedben, azonnal távolítsd el!


Ezt a problémát nem lehet félvállról venni! Ha a kertedben ilyen kullancstojásokat találsz, akkor azonnal cselekedj! A kullancsok betegségeket hordoznak, és tojásaikat gyakran megtalálni kertjeinkben is, ami nagy problémát okozhat. Így azonosítsd be: A kullancstojások nagyon kicsik, körülbelül 0,5 mm átmérőjű. Oválisak vagy körte alakúak, áttetszőek vagy enyhén fehéresek, de ez kullancsfajtától függ.
A tojások gyakran fészkekben helyezkednek el, és gyakran talajhoz közeli növényzethez, lehullott levelekhez tapadnak. Minél érettebb a tojás, annál inkább változik a színe: egyre jobban kezd a felnőtt kullancs színére hasonlítani. Veszélyei: A kullancsok betegségeket hordozhatnak, ezért nagyon érdemes odafigyelni rájuk. Ilyen például a lyme-kór és a Sziklás-hegyi foltos láz. Ezért fontos ezeket a tojásokat minél előbb eltávolítanunk kertünkből, hogy minimalizáljuk a fertőzés veszélyét. Tojások eltávolítása: Érdemes lehet szakértőt hívni, aki kiírtja a kártevőket a kertünkből, vagy akár egy állatorvossal konzultálni a beazonosítás és az eltávolítás érdekében. Ha belénk mászott egy kullancs, akkor szerezzünk egy csipeszt és a hegyes végét tegyük a bőr fölé, és ragadjuk meg vele a kullancsot a fejénél, majd a bőr felületére merőlegesen lassan húzzuk ki.
Ha régóta a bőrünkben van az állat, szükség lehet az óramutató járásával ellentétes irányú tekerésre is, de fontos, hogy ne nyomjuk meg a kullancsot. Végül helyezzük alkoholba vagy húzzuk le a WC-n. Megelőző intézkedések a kertben: érdemes kullancsriasztó növényeket ültetni: ilyen a menta, rozmaring, krizantém. rendszeresen gondozd a kertedet: nyírd le a füvet, vágd le a bozótokat a kullancsok szeretik a nedves helyeket, így a faanyagokat és törmelékeket ne a fűben tartsd próbáld távol tartani a rágcsálókat, ugyanis őket gyakran megtalálják a kullancsok, így könnyen bekerülhet a kertünkbe. A permetezés is segíthet, szükség esetén ajánlott a rovarirtószer használata Ezekkel a módszerekkel csökkenthetjük a kullancsok előfordulását a kertünkben. Érdemes odafigyelni rájuk, hiszen számos kellemetlenséget előzhetünk meg ezzel.

AKTUÁLIS:

Főoldal