13. havi nyugdíj, nyugdíjemelés – Eljött a döntés pillanata, minden idősnek meg kell hoznia EZT a fontos döntést


A nyugdíjba vonulás döntése számos tényezőtől függ, köztük a nyugdíj összegétől is, ami változhat attól függően, hogy mikor történik a nyugdíjba vonulás. Az ado.hu cikke szerint a nyugdíjtörvény értelmében az öregségi teljes nyugdíjra jogosultak azok, akik betöltötték a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, és legalább húsz év szolgálati idővel rendelkeznek. Az ideális időpont kiválasztása azonban több tényezőt is érint.
Nyugdíjkorhatár és jogosultsági idő: 2024-ben az 1959-ben születettek érik el a nyugdíjkorhatárt, ami 65 évet jelent. A 40-es jogosultsági idővel rendelkező nők már 2024-től dönthetnek a nyugdíjba vonulásról. A nyugdíjba vonulás időpontjának megválasztása fontos, mivel a különböző időpontokban kiszámított nyugdíjak eltérő összegeket eredményeznek. Kiszámítási szabályok és nyugdíjemelés: A nyugdíj összegét a nyugdíjba vonulás időpontjában érvényes szabályok alapján számolják ki. A 2024. évi nyugdíjszámítási szabályokban új elem lesz a valorizációs szorzószámok meghatározása, amelyek az előző év kereseti szintjéhez viszonyítják a korábbi évek kereseti adatait. Ezek a szorzók jelentős hatással lehetnek a nyugdíj összegére. Visszamenőleges nyugdíjigénylés és szolgálati idő: Ha valaki 2023-ban megy nyugdíjba, lehetőség van hat hónapra visszamenőlegesen igényelni a nyugdíjat, ha már megfelelnek a jogosultsági feltételeknek.
Ekkor visszamenőlegesen fizetik ki a nyugdíj összegét. Fontos figyelembe venni azt is, hogy mikor éri el a megszerzett szolgálati idő a következő teljes évet, mert ez befolyásolja a nyugdíj összegét. Továbbfoglalkoztatás és nyugdíjnövelés: Ha a lehetőségek engedik, nem szükséges azonnal a nyugdíjkorhatár betöltését követően nyugdíjba vonulni. Az öregségi nyugdíjra jogosultak, akik legalább húsz év szolgálati idővel rendelkeznek, és a nyugdíjkorhatár betöltése után legalább 30 napot dolgoznak, nyugdíjnövelést kapnak. Ez lehetővé teszi, hogy az öregségi nyugdíj összege meghaladja a havi átlagkeresetet. A nyugdíjba vonulás ideális időpontjának megválasztása tehát számos tényezőtől függ, és érdemes alaposan mérlegelni a lehetőségeket, hogy a legkedvezőbb döntést hozzuk meg a jövőnkkel kapcsolatban.

AKTUÁLIS:

Főoldal