1 perce érkezett! Ma reggel jött a hír Oszvald Marikáról: Családja és a színház is megerősítette a megdöbbentő hírt


Oszvald Marika: Egy Élet a Színpadon. Ma ünnepli születésnapját Oszvald Marika, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, operetténekes, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Egy igazi művészcsaládban nevelkedett; édesanyja, Halasi Marika szubrett, édesapja, Oszvald Gyula operaénekes volt. Oszvald Marika 1952. április 12-én született Budapesten, és már négyéves korában debütált a színpadon a "Bánk bán" előadásában.
Oszvald Marika már gyermekként megmutatta sokoldalúságát: zongorázott, énekelte a versenydarabokat, balettórákra járt, és kipróbálta az akrobatikát, a szteppet, a szertornát, valamint a műugrást, ahol toronyugrásban országos ifjúsági bajnoki címet szerzett. A Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán Vámos László osztályában végzett 1974-ben. Pályafutása során számos neves színházban megfordult, kezdve a Szegedi Nemzeti Színházzal, majd 1972-től a Fővárosi Operettszínház lett az otthona, ahol a mai napig elismert tagja a társulatnak. Termete ellenére, mivel mindössze 150 centiméter magas, Oszvald Marika megmutatta, hogy a tehetség nem méretfüggő.
Világszerte ismert és elismert előadóművész, aki számos országban, többek között Münchenben, az Amerikai Egyesült Államokban, Izraelben, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban és Japánban lépett fel. Színpadi munkásságán túl Oszvald Marika számos tévéjátékban szerepelt, és a szinkronizálás területén is kipróbálta magát. Az egyik legismertebb szinkronszerepe Ariel volt a Walt Disney "A kis hableány" című rajzfilmjében. Művészi teljesítményét számos díjjal ismerték el az évek során, többek között 1985-ben Jászai Mari-díjjal, 2002-ben Érdemes művész címmel, 2003-ban Hevesi Sándor-díjjal, és 2015-ben a magyar operett ikonikus alakjaként Kossuth-díjjal tüntették ki. Oszvald Marika pályafutása példaértékű és inspiráló, mely méltán szerezte meg neki a magyar kulturális életben betöltött megbecsült helyét. Az Oszvald család neve így továbbra is fényesen ragyog a magyar művészeti égbolton.

AKTUÁLIS:

Főoldal