1 PERCE ÉRKEZETT! Hatalmas balhé! Demjén Ferenc durván kiakadt Magyar Péterre azért, amit tett! Nézzék mi történt:


Demjén Ferenc és Varga Miklós is felháborodásukat fejezték ki, amiért Magyar Péter engedély nélkül felhasználta dalait. A zenei közösség zavart keltő helyzetbe került, amikor kiderült, hogy Magyar Péter a tüntetés során engedélyezés nélkül játszott le olyan számokat, melyeket a tulajdonosok nem hagytak jóvá. Demjén Ferenc és Varga Miklós is élesen bírálták, hogy dalai Magyar Péter eseményén csendültek fel.
Az incidens miatt számos zenész fejezte ki nemtetszését, különösen miután Magyar Péter szombati demonstrációján felcsendültek a műveik - számol be a Blikk. Demjén Ferenc például "A szabadság vándorai" című dal kapcsán nyilatkozott: „Nekem semmilyen tudomásom nem volt erről, így értelemszerűen engedélyt sem adhattam a felhasználásra. Remélem, senki nem hiszi el, hogy az egyik legkedvesebb dalomat egy ilyen politikai cirkuszhoz engedélyezem!” Hasonlóképp érez az Európa című dalt szerző Varga Miklós is, aki azt nyilatkozta: „Lényegében önkényesen lejátszották a dalt a tudtom és beleegyezésem nélkül, azt gondolom, ez nem elegáns húzás. Én ezt jeleztem is feléjük, de egyéb jogi lépéseket nem kívánok tenni.”
A lapnak nyilatkozó jogász szerint az előadók figyelmét fel kell hívni arra, ha művük politikai rendezvényen szó: „Az integritás joga azt jelenti, hogy egy szerző és a műve között különleges kapcsolat áll fenn: a mű magán viseli a szerző szellemiségének, személyiségének jegyeit. Minden műnek sajátos jelentéstartalma van, amin keresztül a szerző megszólítja a közönséget. A szerző mindenkori elemi érdeke, hogy a közönség ne nyerjen hamis benyomást a művéről. Ha egy dal előadása, lejátszása például politikai vagy közerkölcsbe ütköző közegben történik, az hamis benyomást kelthet. Ez a szerző személyhez fűződő jogait sérti, ami ellen a szerző jogosult fellépni és tiltakozását kifejezni a hamis benyomást keltő személlyel szemben.” Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal