Ráteszi a kormány a kezét a nyugdíjakra? Itt vannak a részletek:


A kormány a konszolidációs intézkedések ismertetésekor jelentette be, hogy a második pillérbe fizetett járulékot tartósan csökkentik 5,5%-ról 4-re. Jelenleg csaknem 1,9 millióan spórolnak a második pillérben, a megtakarítások értéke az összes alapban eléri a 15 milliárd eurót. Az elmúlt hónapokban többször is felmerült a második nyugdíjpillér témája a közszférában – hívta fel a figyelmet az Aktuality.
Pavol Ľupták, az SNS frakciójának képviselője még novemberben arról beszélt a parlamentben, "mély meggyőződése, hogy a részvénypiacok egy hatalmas buborékban vannak", és előbb vagy utóbb bekövetkezik az összeomlásuk, ezáltal pedig szerinte a megtakarítások jelentős veszélyben vannak. Ezért Ľupták szerint a megtakarítások védelme érdekében meg kellene nyitni a II. pillér. Ez azt jelentené, hogy a megtakarítók kivonulhatnának belőle, és az összes megtakarított pénzt átutalhatnák az államnak, amely az aktuális nyugdíjak kifizetésére és a rövid távú hiány csökkentésére fordíthatná. Február 20-án a Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet (JDS) is megszólalt a második nyugdíjpillér kapcsán. Azt állították, hogy "a nyugdíjak hosszú távú fenntarthatóságának problémája Szlovákiában elsősorban a II. pillér és annak rossz beállítása”.
A munkaügyi minisztériumra hivatkozva arról beszéltek, hogy a mindkét pillérből nyugdíjban részesülő mintegy 30 ezer nyugdíjas 95 százalékának 50 euróval magasabb nyugdíja lenne, ha csak az első pillérben maradtak volna. A lap érdeklődött a nyugdíjasszervezetnél – amely az elmúlt időszakban együttműködési megállapodást kötött a Smerrel és a Hlasszal is – az állításuk részleteiről, választ azonban nem kaptak. A szervezet elnöke, Michal Kotian egyébként a Smer sajtótájékoztatóján buzdított az előrehozott választásokról szóló népszavazásán való részvételre, és részt vett a párt novemberi kongresszusán is. A munkaügyi minisztérium szóvivője, Natália Jachym Holubová az Aktuality.sk-nak elmondta, összehasonlították a Szociális Biztosítótól érkező nyugdíj csökkentésének mértékét – a II. pillérben való részvétel miatt – a legmagasabb, élethosszig tartó nyugdíjajánlattal, amelyet a megtakarító 2015. január 1. és 2023. szeptember 30. között vehet igénybe. Megállapították, hogy a megtakarítók mintegy 95 százalékánál a Szociális Biztosítótól származó potenciális nyugdíj és a második pillérből származó tényleges nyugdíj közötti átlagos különbség körülbelül 52,2 euró volt, a második pillérben spórolók kárára. A Munkaügyi Minisztérium szóvivője ugyanakkor arról is beszélt, tisztában vannak a népesség öregedésének tényével, a munkaerőpiac változásaival és a gazdaság fenntarthatóbb működési módjára való átállással járó kihívásokkal, amelyek számukra „a nyugdíjrendszer irányításának átgondolt és dinamikus megközelítését” követeli meg. Vagyis ha az államnak pénzre lesz szüksége, mert csökken a dolgozók száma és többen lesznek a nyugdíjban részesülők, akkor egyik napról a másikra csökkenhet a kifizetett nyugdíj, vagy módosulhat az új nyugdíjak számítása, illetve a későbbi valorizálásuk. Ekkor viszont már nem biztos, hogy érvényes lesz a minisztérium számítása a két típusú nyugdíj összehasonlítása kapcsán. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal