❗S.O.S❗ Március 31. a határidő – Minden nyugdíjast érint, sokan nem tudnak róla


Az állam továbbra is kedvezményeket biztosít azoknak, akiknek joguk van nyugdíjas utazási engedményekre Magyarországon. Az érintetteknek számos lehetőségük van az utazás költségeinek csökkentésére, még akkor is, ha még nem töltötték be a hivatalos nyugdíjas életkort. A kedvezmények célja, hogy segítsenek az idősebb korosztálynak könnyebben elérhetővé tenni a közlekedést.
Valamint lehetővé tegyék számukra, hogy aktív és független életet éljenek, különösen az olyan területeken, ahol nincs saját járművük. Azok, akik jogosultak a kedvezményekre, évi két alkalommal 90 százalékos és 16 alkalommal 50 százalékos árengedményt kaphatnak a vasúti-, HÉV-, elővárosi-, vagy helyközi autóbusz-, komp- és rév járatok menetjegyeiből. Fontos megjegyezni, hogy ezeket a kedvezményeket lehet kombinálni, így két 50 százalékos szelvényért igénybe lehet venni a 90 százalékos engedményt. Azok, akik jogosultak a kedvezményre, közöttük szerepelnek a saját jogú nyugellátásban részesülők, az özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban részesülők, valamint a rokkantsági ellátásban, rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállási pótlékban részesülők.
Emellett olyan személyek is jogosultak a kedvezményekre, mint például a gondnokoltak, gyámok, vagy nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személyek. A tavaly kiküldött kedvezményes szelvények érvényessége 2024. március 31-ig tart. Az ilyen típusú kedvezmények nemcsak az utazási költségeket csökkentik, hanem lehetővé teszik az idősebbek számára, hogy könnyebben hozzáférjenek az egészségügyi, kulturális és társadalmi lehetőségekhez is. Ezáltal hozzájárulnak az idősek aktívabb és gazdagabb életéhez, valamint a társadalmi összetartás erősítéséhez.

AKTUÁLIS:

Főoldal