Itt a hidegzuhany – EZ nem tévedés. Sorra jelzik ezt az ügyfelek! Most érkezett a hír a márciusi gázszámlákról


Egy gázszámlázással foglalkozó Facebook-csoportban egy tag furcsálkodott, hogy 300 köbméter gáz fogyasztása után mindössze 16 ezer forintos számlát kapott. Azonban a szakértők gyorsan megnyugtatták, hogy nincs tévedés, és a számla valós adatokat tükröz. Mi lehet az oka ennek a látszólagos kedvezménynek?
A válasz a rendkívül meleg télben keresendő. A gázszolgáltatók a korábbi számlákat korrigálják a meleg időjárás miatt. Ez azt jelenti, hogy a piacin elszámolt mennyiséget visszaárazzák, anélkül hogy az eredeti számlákat megváltoztatnák. Ezt nevezik sávkorrekciónak. A számlán “korrekciós tételként” találkozhatunk ezekkel az összegekkel, melyek általában a számla közepén helyezkednek el. A szakértők szerint, ha az időjárás továbbra is hasonló marad, akkor további kedvezményekre lehet számítani, hiszen a melegben csökken a gázfelhasználás. Így a korábban versenypiaci áron kifizetett fogyasztást is “visszakaphatja” az ember.
Ez magyarázza az alacsonyabb számlákat. Az FHT értékek változása is ezt tükrözi: az egység most “többet ér”, ami jelzi a megnövekedett kedvezményt. Fontos azonban kiemelni, hogy az egész évre járó kedvezményes gáz mindenkit megillet, függetlenül az időjárástól. A 63645 MJ kedvezmény nem veszhet el azért, mert szokatlanul meleg telünk van. A gázszámlák alakulásában tehát számos tényező játszik szerepet, köztük az időjárás is. A korrigált számlák azonban nemcsak megtakarítást jelentenek a fogyasztóknak, hanem az energiahatékonyság növekedését is tükrözik, ami hosszú távon előnyös mind a pénztárcánk, mind pedig a környezetünk számára.

AKTUÁLIS:

Főoldal