Ezek a halál jelei! Íme a leggyakoribb tünetek, hogy egy szerettünk 2-3 napon belül meghalhat: - Erről jobb ha tudsz:


Egy szerettünk halálának közeledte vagy lehetősége mindig félelmet és kétségbeesést okoz mindannyiunkban. A bizonytalanság érzése is, hogy mikor és mi fog történni. Talán könnyebb lesz a felkészülés, ha tudjuk, mivel fogunk szembesülni, amikor szerettünk meghal. A halálhoz közel álló embereknél fiziológiai és pszichológiai változások jelzik a halál lehetőségét. Ezek nem mindig láthatóak, és megjelenésük nem feltétlenül jelenti a közelgő halált. Gyakori tünetek – hogyan segíthetünk ilyenkor?
Ahogy a haldokló szervezet aktivitása, energiatermelése és -felhasználása csökken, úgy csökken az étvágya is. Az étel- és folyadékbevitel csökken, és a haldokló betegek gyakran kis mennyiségű folyadékot isznak, és nem esznek, ha folyékonyak. Bármit meg lehet enni, semmilyen étel nem tilos, és akkor érdemes etetni a beteget, amikor az kívánja. Az ébren töltött órák száma jelentősen csökken, mivel a szervezet energiatermelése és gyengesége csökken. A beteget nem kell éberségre kényszeríteni, amikor csak lehet, aludhat. Az aktív időszakokban érdemes a közelében maradni; célszerű nem magára hagyni, és kényelmessé és komfortossá tenni a pihenését. Az álmosság mellett a keringési zavarok miatt zavartság is kialakulhat. Ne hagyja magára szerettét – ne hagyja, hogy megsérüljön vagy leessen az ágyról. A fájdalom súlyosbodhat, ezért nyugodtan adjon narkotikus fájdalomcsillapítókat (sajnos ezek is fokozhatják az álmosságot, a zavartságot és a hallucinációkat). Az életjelek változása haldokló személynél: A vérnyomás csökken.
A pulzus csökken vagy szabálytalanná válik, illetve alig tapintható. A vizelet sötét színe és kis mennyisége vagy kimutatható, vagy nem. Csökken a kiválasztás mennyisége. A beteg vizeletinkontinenciában szenvedhet. A légzés megváltozik; gyengévé, hiányzóvá és hörgőssé válik.
Gyenge, petyhüdt izmok figyelhetők meg.

A testhőmérséklet csökken, és a végtagok a keringés károsodása miatt fáznak.

Lila foltok jelennek meg a testen a károsodott keringés és az alacsony vérnyomás miatt.

A testi tünetek mellett a haldokló betegnél pszichés, mentális vagy viselkedésbeli változások is előfordulhatnak.

Viselkedésbeli változások a haldokló személynél.

A haldokló nem mindig örül a látogatók jelenlétének, inkább egyedül szeretne lenni. Sok haldokló azonban szeretettel vár valakit, és „nem tud meghalni”, amíg nem találkozik egy számára fontos személlyel. A találkozás megnyugtatja őt, és gyakran a beteg utána meghal.

Nem szívesen kel ki az ágyból vagy mozdul meg.

Hangulata és viselkedése változékony.

Végrendeletet akar készíteni.

Papot akar felkeresni.

Elbúcsúzik szeretteitől.

Úgy érzi, hogy hamarosan meghal.

Haza akar menni a kórházból.
Lehetnek különleges kérések (egy kép, bizonyos zene, virágok, vagy egy kedvenc háziállat). A haldoklás nehéz időszak, mind a haldoklónak, mind a körülötte lévőknek. Mindössze annyit tehetünk, hogy szeretettel gondoskodunk róla, nem hagyjuk magára, megpróbáljuk csökkenteni panaszait és fájdalmát, meghallgatjuk kéréseit, és ott leszünk mellette, hogy ne érezze magát egyedül az utolsó óráiban.

AKTUÁLIS:

Főoldal