Brutális szigorítás! Mától már EZ IS TILOS! Ezt már nem csinálhatja otthonában, ha elakarja kerülni a brutális büntetést! Ekkor és így ellenőrzik a hatóság emberei! - RÉSZLETEK:


Magyarországon a telekhatáron belüli fakivágás szabályozása komplex és több tényezőtől függ. A legfontosabb tudnivalókat részletesen összefoglalom: Általános Szabályok és Engedélyezés. Kormányrendelet: A fás szárú növények, így a fák és bokrok védelmét külön kormányrendelet szabályozza. Ez a rendelet tartalmazza a telepítés, gondozás, és kivágás szabályait​​. Engedélykötelezettség:
A tíz centiméternél nagyobb törzsátmérőjű fák kivágásához engedély szükséges, gyümölcsfák esetében ez 20 centiméter. Az engedélykérelmet az illetékes önkormányzatnál kell benyújtani, amelyet a jegyző bírál el. A döntés során figyelembe veszik a természetvédelmi, környezetvédelmi, és településrendezési szempontokat, valamint a fák pótlásának módját​​​​​​. Kivételes Helyzetek és Pótlás. Kivételes Helyzetek: Ha a fa kivágására sürgősen, például veszélyhelyzet miatt van szükség, az engedélyeztetési eljárásra nincs idő, a kivágást utólagosan kell bejelenteni. Ebben az esetben a jegyző kötelezi a fa pótlására​​. Fa Pótlása: A közterületen kivágott fák esetén a használónak egy éven belül gondoskodnia kell a növény pótlásáról.
A pótlás során figyelembe kell venni a tiltólistán lévő fajokat is. A pótlás módját és megfelelőségét a jegyző ellenőrzi​​. Helyi Szabályozás és Bírságok: Helyi Szabályozás: Az önkormányzatok saját rendeletekkel szabályozhatják a telekhatáron belüli fakivágást. Fontos, hogy a tulajdonosok a helyi önkormányzat irányadó rendeletét is ismerjék, mivel a szabályok megsértése esetén bírság szabható ki​​. Összegzésben, Magyarországon a telekhatáron belüli fakivágás szigorúan szabályozott, az engedélyezési folyamatot helyi szinten határozzák meg, és a pótlásra vonatkozó előírásokat is szigorúan be kell tartani. Minden esetben érdemes az illetékes önkormányzati hivatalnál tájékozódni a pontos előírásokról és az engedélyezési eljárásról.

AKTUÁLIS:

Főoldal