Szerednyey Béla képtelen megélni a nyugdíjából: Ennyi az annyi!


Szerednyey Béla képtelen megélni a nyugdíjából: Szerednyey Béla, aki közel egy évvel ezelőtt lépett be a nyugdíjasok sorába, nyíltan beszélt arról, hogy az általa kapott nyugdíj összege alacsonyabb, mint amit sokan várnának egy ilyen hosszú és sikeres karrier után. “Sok kollégámmal pórul jártunk, akkora nyugdíjat kapunk, amiből nehéz lenne megélni” – fogalmazott a színész, utalva arra, hogy a színházak döntése, mely szerint vállalkozóként tevékenykedjenek, hosszú távon nem bizonyult előnyösnek.
A Blikknek adott interjúban Szerednyey elárulta, hogy nyugdíja nem éri el a legfrissebb statisztikák szerinti átlagos 231 ezer forintot, ami a színházi szektorban végzett évtizedek munkájának következménye. Az átalakítás, amely akkoriban anyagi előnyökkel kecsegtetett, most már inkább korlátozásokat jelent a mindennapokban. 2022-ben Szerednyey úgy döntött, hogy csökkenti szerepeinek számát, ám ez a terv nem mindig valósult meg. “Negyven éven át havonta 25-30 előadásom volt, ennek akartam véget vetni. Eleinte sikerült is, de mostanra kissé hektikussá vált a helyzet” – mondta, jelezve, hogy bár a cél az volt, hogy kevesebbet álljon színpadon, a valóságban még mindig sok elkötelezettsége van. A nyugdíjas évei ellenére Szerednyey továbbra is aktívan részt vesz a művészeti életben, legutóbb a “Most vagy soha!” című film forgatásán vett részt.
Az élményről elmondta: “Nagy harmóniában vettük fel egymás után a jeleneteket, és ami meglepett, hogy mennyire színészcentrikus volt a forgatás.” Ez a pozitív tapasztalat újra megerősítette benne a szenvedélyt a színészet iránt. Szerednyey Béla esete rávilágít arra, hogy a művészeti pályán végzett hosszú évek munkája ellenére a nyugdíjas évek anyagi bizonytalansággal teli lehetnek. Ugyanakkor azt is megmutatja, hogy a szenvedély és az elkötelezettség a művészet iránt képes áthidalni a nehézségeket, és lehetőséget biztosít arra, hogy a művészek továbbra is aktívan részt vegyenek abban, amit a legjobban szeretnek. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal