KÖZLEMÉNY! Pár perce jött a hír! Baj van?! Ha bankszámlára kapod a nyugdíjat, most nagyon figyelj!


A Magyar Államkincstár (MÁK) friss tájékoztatást adott a nyugdíjak bankszámlára történő utalásának igényléséről, kiemelve annak számos előnyét a hagyományos postai kifizetéssel szemben. Az új lehetőség segítségével a nyugdíjasok gyorsabban és biztonságosabban juthatnak hozzá jövedelmükhöz. Lássuk részletesen, mit kell tudni és tenni a bankszámlára történő átállással kapcsolatban!
Miért érdemes bankszámlára kérni a nyugdíjat? A bankszámlára történő nyugdíj-utalás számos előnnyel járhat a nyugdíjasok számára. Először is, a bankban elhelyezett pénzvagyonhoz mások nem férhetnek hozzá, így nagyobb biztonságban lesz a pénz. Másodsorban, az utalás azonnal megtörténik az esedékesség napján, míg a postai kifizetés esetén több napot kell várni. Hogyan lehet igényelni a bankszámlára történő nyugdíj-utalást? A nyugdíjasoknak írásban kell bejelenteniük a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának, hogy bankszámlára kérik a nyugdíjukat. Fontos, hogy a bankszámla a nyugdíjas saját számlája vagy társtulajdonosa legyen. Az igénylést célszerű elektronikus úton, a magyarorszag.hu portálon keresztül előterjeszteni. Hol található a szükséges nyomtatvány?
A kitöltött nyomtatvány vagy az azonos adatokat tartalmazó levél postai úton a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának címére küldhető, vagy személyesen is benyújtható a Budapest XIII. kerület, Váci út 73. alatti ügyfélszolgálaton. Mikor érdemes beadni az igénylést? Az igénylést célszerű minél előbb beadni, hogy minél hamarabb átállhasson a bankszámlás kifizetésre. Általában az átállás az azt követő hónaptól indul, de az átfutási idő attól függ, hogy a számlaszám bejelentésének feldolgozásakor a következő havi kifizetések számfejtése lezárult-e már. 2024-es Nyugdíjfolyósítási Dátumok: Az idei év nyugdíjfolyósítási dátumai változatlanok, többségében a hónap 12. napján történik az utalás. Kiemeltük azonban a rendkívüli hónapokat, amikor idén három hónapban érkezik korábban a nyugdíj azoknak, akik bankszámlára kérték az összeget:
Január 12. (péntek)
Február 12. (hétfő) + 13. havi nyugdíj
Március 12. (kedd)
Április 12. (péntek)
Május 10. (péntek)
Június 12. (szerda)
Július 12. (péntek)
Augusztus 12. (hétfő)
Szeptember 12. (csütörtök)
Október 11. (péntek)
November 12. (kedd) (esetleges korrekcióval, januárig visszamenőleg)
December 3. (kedd)
Azok, akik postán kapják a nyugdíjat, a Magyar Posta által kiadott kézbesítési naptárban meghatározott napon számíthatnak a nyugdíj érkezésére. Készüljünk fel időben és gondoskodjunk a kényelmes és biztonságos nyugdíjfolyósításról! Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal