Megtörtént! Őrjöngenek az emberek! EZZEL a Brutális dologgal szembesültek MA a magyar vásárlók a boltokban:


Van baj és sajnos nem kicsi! Mint az tudjuk, az élelmiszerárstop hatálya tavaly július 31-ig szólt. – Több hónappal utána is megdöbbentük az áraktól! Ennyibe kerülnek még ma is ezek a dolgok: Harmadával drágult az étolaj, a sertéscomb és a csirkemell az árstop megszüntetése után – Raskó György agrárközgazdász szerint. Ennyivel alacsonyabb a másfél éve befagyasztott ár a beszerzési árnál, amennyiért augusztustól árulhatják az érintett termékeket a nagyobb üzletláncok. A kisboltok még többet kérhetnek, mert rájuk nem vonatkozik az új szabályozás.
A kormány szerint minimálisan növelheti az inflációt az ársapkák kivezetése. A szegények megint rosszul járnak: A tojás várhatóan nem drágul, miután a takarmány feleannyiba kerül, mint tavaly Raskó György agrárközgazdász szerint. Úgy számol, az UHT tej ára alig, több árstopos élelmiszeré viszont akár a harmadával megugorhat – ha nem kezdik akciózni a boltok az ársapkák kivezetése után. Konkrétan a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára, mindegyike körülbelül ilyen 5-600 forinttal kilónként átlagban emelkedni fog. Szerintem egy 30-40 százalékos emelkedés biztos, hogy az étolajban benne van. A cukornál ennél jóval magasabb. A burgonya már soha nem lesz olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban volt – mondta Raskó György.
A kormány új árszabályozása a kisboltokra nem vonatkozik. Ezért a szegények lakta falvakban még nagyobb drágulást okozhat az árstop kivezetése Raskó György szerint. A magyar tulajdonú vegyesboltok, falusi kisboltok árszintje az adott termékek esetében akár 15-20 százalékkal is magasabb lehet. Az élelmiszerek hónapok óta Magyarországon drágulnak a legjobban az Európai Unióban. Az Eurostat legutolsó adatai szerint tavalyhoz képest 34,1 százalékkal emelkedtek az árak májusra, több mint kétszeresével, mint a többi tagállamban átlagosan. Rtl.hu

AKTUÁLIS:

Főoldal