❗Figyelem! Jelentősen emelkedik a minimálbér összege Márciustól! - ITT vannak a pontos számok:


Március hónaptól jelentős változás következik be a magyarországi minimálbér összegében. A 2024-es évre vonatkozóan a minimálbér bruttó összege 15%-os emelkedéssel 266.800 forintra nő, míg a nettó összeg 177.422 forintra emelkedik. Ez a változás már 2023 decemberétől érvényes, tehát a munkavállalók már a 2023. decemberi fizetésükben észlelhetik az emelést.
A szakmunkás minimálbér, amely a garantált bérminimumot jelenti és szakképesítést igénylő munkakörökben alkalmazandó, szintén emelkedik: bruttó 326.000 forintra, ami 10%-os növekedést jelent az előző évihez képest, a nettó összege pedig 216.790 forintra emelkedik​​​​. Ez a jelentős béremelkedés több fontos célt szolgál, többek között hozzájárul az inflációs nyomás csökkentéséhez, javítja a munkavállalók életszínvonalát, segít a munkaerőpiaci versenyképesség növelésében és elősegíti a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését.
A béremelkedés hátterében a munkaadók és munkavállalók közötti megállapodás áll, amelyet a kormány is hivatalosan megerősített a “508/2023. (XI. 20.) Korm. rendelete” kihirdetésével​​. A minimálbér emelése fontos lépés a magyar munkaerőpiac és gazdaság fejlődése szempontjából, különösen tekintettel a folyamatos inflációs környezetre és a munkavállalók megélhetési költségeinek növekedésére. Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke a béremelésre, juttatásokra és versenyképességre fókuszáló beszélgetés során kifejtette, hogy a jövőben várhatóan feszültséget fog okozni a munkaerőpiacon az, hogy egy EU-s rendelkezés miatt a minimálbért a medián kereset 60 százalékra kell emelni, hiszen ez olyan ütemű, kétszámjegyű százalékos emelkedést vetít előre, amit a magasabb bérkategóriában dolgozó munkavállalók bérfejlesztése nem fog tudni lekövetni. A panelbeszélgetés során Klesitz Eszter, a Valeo Automotive Hungary Kft. site HR managere arra hívta fel a figyelmet, hogy a juttatások terén nagyon kreatívnak kell lennie a munkáltatóknak, mert ezeknek nemcsak a munkavállalók jólétét (well-being) kell elősegítenie, hanem a fluktuáció csökkentésében is szerepet kell játszania. A szakember rávilágított, hogy ez különösen a fiatal generációk esetében kihívás, hiszen tanulmányok bizonyítják, hogy a 30 év alatti munkavállalók 80 százaléka egy éven belül munkahelyet vált. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal