7 év fegyházat kapott Gyárfás Tamás – A legkeményebb, legszigorúbban őrzött börtönök egyikébe kerülhet - RÉSZLETEK:


Szinte példa nélkül álló, szigorú biztonsági ellenőrzés után léphettek be a média képviselői a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületébe, ahol csütörtök délelőtt hoznak ítéletet az utóbbi évek egyik legjelentősebb gyilkossági büntetőperében. Gyárfás Tamást a Fővárosi Törvényszék bűnsegédként hét év fegyházra, míg Portik Tamást felbujtóként életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte csütörtök reggel a Fenyő-gyilkosság miatt. Portik az ítéletből minimum 20 évet biztosan le kell, hogy töltsön.
Gyárfást tíz évre eltiltottak a közügyek gyakorlásától is, és legkorábban a büntetése 4/5-ének letöltése után kerülhet feltételes szabadlábra. Ez az elsőfokú ítélet, ami ellen az ügyvédek várhatóan fellebbeznek, így nem lesz jogerős. A Markó utcai épület előtt több rendőrautó is parkolt, a regisztrált újságíróknak és a látogatóknak egy órával az ítélethirdetés előtt kellett megjelenniük a főbejáratnál, ahol tüzetes biztonsági ellenőrzés várt rájuk. Ezt követően a kijelölt útvonalon juthattak fel a második emeleti tárgyalóteremhez, ahol még szigorúbb csomag- és ruházatátvizsgálás történik. A szigor legfőbb oka, hogy az ítélethirdetésre kihozzák a Kozma utcai börtönéből a rettegett bűnözőt, Portik Tamást.
Az ő szállítását és biztonsági védelmét tucatnyi profi kommandós végzi, főként azok után, hogy két héttel ezelőtt az alvilági vezér fia épp ebben a Markó utcai épületben összetűzést provokált az ügy bírájával, akinek az arcába – a folyosón várva rá – egy pohár kávét öntött. A büntetőper csaknem öt éve tart, és Gyárfás Tamás mindvégig következetesen tagadta, hogy bármi köze lenne Fenyő János 1998. február 11-én történt meggyilkolásához. Bár a tárgyalás során ritkán szólalt meg, az utolsó szó jogán elmondott többnapos beszédében Portik Tamás tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz, legfőképp pedig azt, hogy erre Gyárfás Tamás bujtotta volna őt fel. A Fővárosi Törvényszék tárgyalóterme teljesen megtelt, a hallgatóságnak a tárgyalás megkezdése előtt negyed órával el kellett foglalnia a helyét. Jó előre írásban felhívták a figyelmet, hogy a terembe nem lehet ki-be járkálni, noha az ítélethirdetés, majd annak bírói indoklása órákon át tart majd. Ezekben a percekben erős rendőri kísérettel érkezett meg dr. Póta Péter, a bírói tanács elnöke. A helyszínen lőszer, robbanószer és fegyverkereső kutya is van, elképesztő készültséggel várják az ítélethirdetést. Az ügyiratok egy része az asztalon, a kamerák már készenlétben nagyjából fél órával a tárgyalás kezdete előtt. A vádlottak padján TEK-esek társaságban háttal ül Portik Tamás és Gyárfás Tamás is. Nem sokkal háromnegyed 9 előtt Gyárfás Tamást a Fővárosi Törvényszék bűnsegédként bűnösnek találta, ezért hét év fegyházra ítélte, míg Portik Tamás felbujtóként szintén bűnös; ő életfogytiglani börtönbüntetést kapott a Fenyő-gyilkosság miatt. Portiknak az ítélet nyomán minimum 20 évet biztosan le kell ülnie. Gyárfás Tamás, akit tíz évre eltiltottak a közügyek gyakorlásától is, legkorábban a büntetése 4/5-ének letöltése után kerülhet feltételes szabadlábra. Ez az elsőfokú ítélet, ami ellen az ügyvédek várhatóan fellebbeznek, így az nem lesz jogerős.

AKTUÁLIS:

Főoldal