❗1 perce érkezett – Emelik a családi pótlékot!1 perce érkezett –Emelik a családi pótlékot! Egygyermekes család esetén 36 600 forintra emelnék a családi pótlékot! Ahogy azt Facebook-posztjában is jelezte, ismét benyújtotta az Országgyűlésnek a családi pórlék azonnali emelésére vonatkozó törvényjavaslatot Szabó Sándor, Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője.
„A minden gyermeknek járó családi pótlék azonnali emeléséről” címmel benyújtott javaslatban, amit itt elolvashatnak teljes terjedelmében, jóval magasabb és egyben jóval reálisabb összegek szerepelnek, mint amit jelenleg a kormány minden gyerekes családnak nyújt segítségként.
egygyermekes család esetén 36 600 forint,
egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 41 100 forint,
kétgyermekes család esetén gyermekenként 39 900 forint,
két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 44 400 forint,
három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 48 000 forint,
három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 51 000 forint
tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 69 900 forint,
tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 77 700 forint családi pótlék járna.
A törvényjavaslatban az is szerepel, hogy a családi pótlék összegét minden év januárjában a központi költségvetésről szóló törvényben tervezett fogyasztói árnövekedés mértékével emelni kell, és augusztus hónapban, tekintettel az iskolakezdés költségeire, dupla összegben kell kifizetni. Javasolják a háromszoros emelést: A részletes indoklásban olvasható: azért javasolnak háromszoros emelést, mert a Fidesz-kormány regnálása alatt az ellátás, amit utoljára a szocialista kormány emelt, jelentősen veszített értékéből. Mint azt Szabó Sándor írta, bár a kormány nemrégiben cáfolta, hogy meg akarná szüntetni a családi pótlékot, lényegében mégis azt teszi, mivel olyan súlyosan elinflálják, hogy ma már nagyon kevés támogatást jelent a gyermeket nevelő családok számára. „Ma lassan már csak olyan gyermek van Magyarországon, akik születésük óta pontosan ugyanazt az összegű ellátást kapják az államtól.” – mutatott rá: olyan régóta nem emelték a támogatás összegét, ami az egyetlen, amit bármelyik gyerekes család megkaphat, még az is, ahol a szülők elvesztették a munkájukat. Az MSZP úgy gondolja, hogy olyan összegű támogatást kell nyújtani a gyermekneveléshez, amely a mai árakhoz mérten is valódi segítséget nyújt a családoknak. Az indoklásban Szabó Sándor kiemelte: a törvényben garantálni kell, hogy a családi pótlékot minden hónapban ki kelljen fizetni, ne lehessen azzal a trükkel élni, amit a kormány rendszeresen eljátszik, miszerint augusztusban utalja a szeptemberi összeget is. Ezzel azt a látszatot kelti mintha dupla összegű ellátást adna, pedig valójában ez azt jelenti, hogy szeptemberben, amikor tovább nőnek majd a családok terhei, egyáltalán nem kapnak támogatást. „Ezzel egyébként azt is elismeri a kormány, hogy a családoknak igenis jelentős kiadásokkal jár az iskolakezdés. Ezért javasoljuk azt, hogy augusztusban valóban dupla összegű ellátás járjon a családoknak, amellett hogy a többi hónapban is kapják a támogatást”. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal