❗S.O.S❗ BAJ VAN! Aki teheti vasárnap és hétfőn NE induljon el busszal..! A vártnál is nagyobb lesz a Volán-sztrájk: Mutatjuk, hol maradnak ki a járatok


A Volánbusz közzétette a sztrájk alatti menetrendjét. Nem sikerült megegyezni a bérekről a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezettel, így január 28-án és 29-én sztrájkolni fognak a Volánbusz sofőrei. A társaság már megszervezte a menetrendet, hogy megfeleljenek az elégséges szolgáltatás követelményének. A MÁV-Volán arra kér mindenkit, hogy indulás előtt tájékozódjanak a menetrendekről. Mivel továbbra sincs megegyezés a bértárgyalásokon, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) sztrájkot hirdetett 2024. január 28-ára és 29-ére.
A munkabeszüntetés alatt biztosítva lesznek az elégséges szolgáltatások. A MÁV-Volán csoport továbbra is próbálja megkötni a bérmegállapodást. Idén már két alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz a felek. A tulajdonosi ajánlat szerint a 2024–2026-os, hároméves bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal növekedne, míg az első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére. Ez átlagosan 16,8 százalékos, a Volánbusz autóbusz-vezetői esetében 20,5 százalékos béremelést jelentene már idén. A MÁV-Volán közleményében azt írta, hogy az érdekképviseletek többsége elfogadhatónak tartja az ajánlatot, egyedül a SZAKSZ nem ment bele a feltételekbe. A cégcsoport közölte, hogy azon dolgoznak, hogy minél előbb megköthessék a bérmegállapodást és szorgalmazzák, hogy a tárgyalások minél előbb folytatódjanak.
A Volánbusz már szervezi a kétnapos sztrájkra történő felkészülést, hogy biztosítani lehessen az elégséges szolgáltatást. Az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a helyi járatok 95, a helyközi járatok 79,6, a második nap pedig a helyi járatok 74, a helyközi járatok 54,5 százaléka biztosan közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy a társaság a két nap során összesen mintegy 3619 helyi és 22 995 helyközi kieső járattal tervez országszerte. Amennyiben az adott járatok közül az érintett autóbusz-vezetők nem csatlakoznak a munkabeszüntetéshez és felveszik a munkát, akkor még több járat közlekedik majd menetrend szerint. A kétnapos sztrájk ideje alatt a Volánbusz átszervezett járatairól itt olvashatnak. A MÁV-Volán azt kéri minden utastól, hogy indulás előtt tájékozódjanak az átszervezett járatokról.

AKTUÁLIS:

Főoldal