NE vegyétek a drága bolti műkiflit! Így készül a Békebeli ropogós kifli, pár perc alatt szinte fillérekből! A nagymamám receptje alapján! ÍME:


Így készül a Békebeli ropogós kifli, szinte pár perc alatt fillérekből! A nagymamám receptje alapján! ÍME: Hozzávalók 8 db kiflihez: 50 dkg búzafinomliszt (BL55), 2 teáskanál (10 g) só, 2 dkg (20 g) friss élesztő VAGY egy zacskó szárított élesztő, 1 nagy evőkanál (50 g) tejföl, 2 dl tej (200 g), 1 dl víz (100 g) Jobb ha szénsavmentes ásványvíz nem csapvíz. (Nem tévedés tényleg nem kell külön zsiradékot tenni a tésztába)
Elkészítés:
1. lépés
A tejfölhöz fokozatosan hozzáadjuk a tejet és a vizet. Elkeverjük alaposan, majd meglangyosítjuk annyira hogy kellemes meleg legyen, de ne forró.
2. lépés
A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk.
3. lépés
Ebbe a gödörbe morzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.
4. lépés
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. Akkor jó, ha nem ragad, szépen elválik a tál falától, a dagasztó kartól / kezünktől a tészta.
5. lépés
Kb. 40-45 percig kelesztjük letakarva, huzattól védett, meleg helyen. (Én a sütőbe tettem, 30°C-ra.
6. lépés
Ezt követően 8-10 db-ba vágjuk/tépjük (kb. 85-110 g/db), gombóccá formázzuk.
7. lépés
10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon.
8. lépés
Kinyújtjuk nagyon vékonyra, hosszúkás háromszög alakúra. Megformázzuk kiflinek.
9. lépés
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a végük mindig alulra kerüljön különben sütés közben “kinyílik” a kiflink.
10. lépés
220°C fokra előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1,5 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel, így gőz keletkezik bent).
11. lépés
Mielőtt a sütőbe tolnánk, lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet, ott nem lesz szép színe.
12. lépés
Ha nagyon meleg van a konyhában, akkor csak addig kelesztjük a megformázott kifliket, amíg melegszik a sütő, de télen van, hogy 30 perc is kell nekik.
13. lépés
Kb. 15 perc sütés után, amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve még 8-10 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
14. lépés
Amikor kivesszük, adhatunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni. Jó étvágyat kívánunk! Ha tetszett a recept, ne felejtsétek el tovább adni! :)

AKTUÁLIS:

Főoldal