Meghalt a kómában lévő lány is... Ő a harmadik áldozata a Tamási Áron Gimnázium falomlásának! - RÉSZLETEK:


Elhunyt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben leomlott diákotthonának súlyos sérüléseket szenvedett, Marosvásárhelyen ápolt áldozata – közölte az Agerpres román hírügynökséggel a Maros megyei klinikai sürgősségi kórház szóvivője. A román Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) által közreadott képen tűzoltók és önkéntesek túlélők után kutatnak a romok között, miután leomlott a Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egy épületrésze Székelyudvarhelyen 2023. december 18-án.
A román Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) által közreadott képen tűzoltók és önkéntesek túlélők után kutatnak a romok között, miután leomlott a Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egy épületrésze Székelyudvarhelyen 2023. december 18-án. Mariana Negoita azt mondta: a lány – akinek az állapota a december 18-i szerencsétlenség óta válságos volt – helyi idő szerint 15:30 órakor halt meg a kórházban. „A marosvásárhelyi orvosok minden tőlük telhetőt megtettek, hogy megmentsék” – mondta a szóvivő. A lány a harmadik áldozat volt, akit kimentettek a tűzoltók a falomlás romjai közül. Eszméletlen állapotban volt, de a mentőorvosoknak sikerült újjáéleszteni, válságos állapota miatt Marosvásárhelyen ápolták. A tűzoltóság jelentése szerint körülbelül 200 négyzetméternyi falomlás történt. Az első kimentett személy még eszméleténél volt, amikor eltávolították a romok alól, a másodikat pedig félájultan adták át a mentőknek. A Hargita Népe információi szerint kulcscsont- és felsővégtag-törés gyanújával szállították kórházba. A Székelyhon a Hargita megyei tűzoltóság tájékoztatása alapján azt írja, hogy 200 négyzetméternyi fal dőlt össze. A portál épp vasárnap írta meg, hogy jövőre tervezik a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának a felújítását.
Korábban a magyar állami támogatásoknak köszönhetően már a gimnázium főépületét és az Iskola utcában található régi zárda épületét is teljesen renoválták, már csak a bentlakást kellett volna felújítani. A Székelyhon az iskola igazgatója, Laczkó György nyilatkozta alapján azt írta, Soltész Miklós, Magyarország Miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára legutóbbi látogatása során, a Szent Miklós-templom búcsúünnepségén ígéretet tett a bentlakás felújításának az anyagi fedezetére. Az igazgató szerint a portálnak azt mondta, már dolgoznak a bentlakás udvarán a halaszthatatlan munkálatokon. A talajvíz terepszint alatti szabályozása zajlott. A Hargita Népének az egyik bentlakó diák a baleset után azt nyilatkozta, „amint nekiálltak dolgozni munkagépekkel a bentlakás udvarán, az épület falán lévő repedések nagyobbak lettek, érezték, hogy az épület mozog.” Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal helyszínen tartózkodó szóvivője az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, a bentlakás a városi szennyvízhálózathoz való csatlakoztatásán dolgoztak. A szóvivő szerint ezek a munkálatok valószínűleg kapcsolatban állnak a falomlással, ugyanis a bentlakás udvarán is ástak, közvetlenül a fal mellett, de az épület alatt is. A tájékoztatása szerint a munkálatokra az iskola kötött szerződést, figyelembe véve, hogy a bentlakás épülete a katolikus egyház tulajdonában van. CÍMLAPFOTÓ:ILLUSZTRÁCIÓ!

AKTUÁLIS:

Főoldal