A sztárpék elárulta a tökéletes otthon elkészíthető kenyér titkát! Eddig messze ez a legfinomabb! Puha, és könnyű – sokkal olcsóbb és laktatóbb mint a bolti! ÍME:


A házi kenyér elkészítése nemcsak örömöt jelent, hanem a végeredmény is mindig ízletes és friss. Ez a recept egy egyszerű, de ízletes kenyér elkészítéséhez ad útmutatást, amely tökéletes kiegészítője lehet a reggeli asztalnak vagy egy ízletes vacsorának. Az előtészta előző este készül, ami segít a kenyérnek megszerezni azt a különleges ízt és állagot, amit mindenki szeret. Másnap, a fő tészta elkészítése során a hagyományos alapanyagokat – lisztet, vizet, élesztőt, sót, cukrot és ecetet – használjuk. A kész tészta kelesztése és sütése során a kenyér szép pirosra sül, és egy könnyű, puha állagot kap. A házi készítésű kenyér nemcsak finom, hanem egy kis extra szeretetet is hozzáad az otthoni étkezésekhez. A kenyérsütésben sok apró részlet van, amelyek nagyban befolyásolják a végeredményt.
A gyakorlat és a türelem kulcsfontosságú, valamint a recept és a technikák finomhangolása a saját konyhádhoz és ízlésedhez. Mutatjuk a tökéletes receptet:
Hozzávalók:
Előtésztához: 125 gr BL 55 liszt
1,5 dl víz
2,5 dkg élesztő
1 ek. olaj

Kenyérhez: 50 dkg BL 55 liszt
1 ek. olaj
1 tk. cukor
2 tk. só
1 ek. ecet
2,5 dl víz
és az előtészta
Elkészítés:
Az előtésztát előző este elkészítjük. A vízbe morzsoljuk az élesztőt, majd kikeverjük a liszttel és az olajjal. Lefedve a konyhapulton hagyjuk. Másnap reggel kimérjük az 50 dkg lisztet, hozzáadjuk a cukrot, sót, ecetet, olajat. vizet és az előtésztát. Szép sima tésztává kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen 30 percet kelesztjük. Én erre általában a sütőt használom, minimális hőfokon kb. 3 fok.
30 perc után könnyedén kissé átgyúrjuk, majd mehet vissza újabb 30 percre kelesztésre. (Szép simára tudjuk formázni, ha egy nagyon picit beolajozzuk a kezünket és a felületet ahol gyúrjuk, formázzuk.) Az idő letelte után egy jénait alaposan bepermetezünk vízzel, sütőpapírral kibéleljük, és beletesszük a megformázott kenyeret. További 15 percet kelesztjük, majd tetejét egy éles késsel vagy pengével kissé bevagdossuk, lepermetezzük vízzel, és lefedjük. Jól meg fog nőni, olyan fedelet válasszunk! A sütőt felmelegítjük 200 fokra és betesszük a kenyeret sülni. Kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Miután kivettük a sütőből, még forrón lepermetezzük vízzel. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ebből az adagból egy kb. 95-97 dkg-os pille könnyű, puha kenyér lesz.

AKTUÁLIS:

Főoldal