VILÁGSZENZÁCIÓ: Elkezdik embereken tesztelni a FOGNÖVESZTŐ gyógyszert - újra kinőnek az ember fogai, mint a gyerekeknek miután beveszi. Viszlát kihulló, kihúzni való lyukas fogak! Ekkor jöhet a bolti forgalmazás:


Nem lesznek többé kihulló, kihúzni való lyukas fogak. Komoly áttörés jöhet hamarosan a fogak tekintetében, egy japán gyógyszerészeti startup által vezetett tudóscsoport. A jövőben a gyógyszert felnőtteknél is alkalmazni lehet majd, így ez válhat potenciális megoldássá fogvesztés, foghiány esetén. Japán gyógyszeripari startup vezető szakemberei - világszerte elsőként - egy olyan gyógyszert fejlesztenek, amely serkenti az új fogak növekedését. A Toregem Biopharma nevű vállalat, amelyet a Kyoto Egyetem támogat, várhatóan 2030-ra szeretné piacra dobni ezt a készítményt. A kutatócsoport 2018-ban sikeresen növesztett új fogakat egereken, és előreláthatólag 2024 júliusában kezdi meg a készítmény biztonságosságát igazoló klinikai vizsgálatokat egészséges felnőtteken.
Az emberek többségének vannak "fogcsírái", amelyek potenciálisan új fogakká válhatnak, bár ezek a csírák nem fejlődnek ki és eltűnnek. A kutatócsoport egy olyan ellenanyag alapú gyógyszert hozott létre, amely gátolja a fogak növekedését gátló fehérjét. A gyógyszer hat az ilyen csírákra, és serkenti a növekedésüket. 2018-ban a kutatócsoport ezt a gyógyszert tesztelte vadmacskákon, amelyeknek mind tej- mind állandó fogai vannak, hasonlóan az emberekhez, és új fogak nőttek ki náluk. A csapat tervei szerint 2025-től klinikai vizsgálatokat fognak végezni olyan 2 és 6 év közötti gyermekeken, akik anodontiában szenvednek, hiányoznak náluk az állandó fogak, vagy csak néhány van jelen. A gyermekeknél egy adagot adnak be a fogak növekedésének elősegítése érdekében. A jövőben a gyógyszert remények szerint felnőtteknél is alkalmazni lehet majd, akik foghiánnyal küzdenek. "Hiányzó fogak egy gyermeknél befolyásolhatják az állkapocs fejlődését" - mondta Katsu Takahashi, a Toregem Biopharma társalapítója és az oszakai Kitano Kórház fogászat és szájsebészet osztályának vezetője. "Reméljük, hogy a gyógyszer kulcsként szolgál majd ezeknek a problémáknak a megoldásában" - tette hozzá.

AKTUÁLIS:

Főoldal