❗MOST ÉRKEZETT❗ RENDKÍVÜLI: Elítélték Szijjártó Pétert - RÉSZLETEK:


Az Európai Parlament egy állásfoglalásban ítélte el Szijjártó Péter külügyminisztert azért, mert szembement az uniós politikával, amikor Belaruszban folytatott tárgyalásokat. A parlamenti állásfoglalás hosszasan részletezi, hogy a Lukasenka-rezsim által elkövetett bűnöket. A képviselők a leghatározottabban elítélik „a Lukasenka-rezsim által folyamatosan elkövetett, korlátozás nélküli elnyomást és az emberi jogok szisztematikus és széles körű megsértését, beleértve a rossz bánásmód és kínzás számos esetét, valamint a politikai foglyok és más, politikai alapon üldözött személyek, például újságírók, emberi jogvédők, független szakszervezeti aktivisták és mások teljes elkülönítését és nem megfelelő orvosi ellátását”.
Ugyancsak elítélik, hogy az eljárás alá vont személyekre azáltal gyakorolnak nyomást, hogy szándékosan letartóztatják és elítélik hozzátartozóikat, és visszavonják ügyvédeik engedélyét. Ezen túl ismételten szolidaritását fejezi ki az EP „a bátor belarusz nép és a civil társadalmi szervezetek tagjai iránt, akik szabadságukat és életüket veszélyeztetve is kiállnak a szuverén, szabad és demokratikus Belarusz mellett”. A dokumentumban azonban szerepel a következő mondat is: Sajnálatát fejezi ki a magyar kül- és kereskedelmi miniszter 2023. februári minszki hivatalos látogatása miatt, amely ellentmond a Belarusszal, Oroszországgal és az Ukrajna elleni agresszív háborúval kapcsolatos uniós politikának. A Beloruszról szóló vitában Várhelyi Olivér, szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos is elítélően szólt az elnyomó fehérorosz rendszerről. Felhívta a figyelmet, hogy a lakosok a rezsim emberi jogsértéseitől szenvednek, 1500 politikai fogoly senyved a börtönökben, akiket kínoznak és embertelen körülmények között tartanak fogva.
Sőt, a magyar külügy számára tárgyalópartnernek számító országról azt mondta Várhelyi, hogy a Lukasenka-rezsim nemzetközi biztonságot ássa alá, mert mesterségesen gerjesztett migránshullámokkal kétszer is megpróbálták destabilizálni az EU-t. Beszédet mondott az Európai Parlamentben a belorusz ellenzék száműzetésben élő vezetője is. Szvjetlana Cihanouszkaja hosszasan sorolta az elnyomás belorusz áldozatainak történeteit. Közöttük a sajátját, hiszen férje, Szergej, 19 év börtönbüntetést kapott, de hat hónapja semmi hírt nem kapott róla. A gyermeke nemrégiben pénzt kért tőle azért, hogy vásároljon egy tankot, hogy kiszabadítsa az édesapját. Az állásfoglalást egyébként 453 képviselő szavazatával fogadták el, ellene mindössze 21-en szavaztak. Ezek között volt 12 fideszes képviselő közül a jelenlévő hat: Bocskor Andrea, Deli Andor, Győri Enikő, Hidvéghi Balázs, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal