Létezik egy falu, ahol mindenki magyarul beszél, és 1000 kilométerre van tőlünk. - EZT a csodát mindenkinek látnia kell:


Az elveszett magyar paradicsom: az ősmagyarság megmaradt darabkája lehet a kicsiny falu, ahol még mindig mindenki magyarul beszél. A magyarság könnycseppje 1000 kilométerre Létezik egy hely, ahol magyarul beszélnek annak ellenér,e hogy majdnem 1000 kilométerre található ez a kis elfeledett település Magyarországtól. A Fekete-tengertől mindössze néhány kilométerre található a Csángó-magyarok lakta kicsiny falucska, Oituz.
Sokáig csak legendának hitték, mígnem a TV2 stábja Vujity Tvrtko vezetésével fel nem kereste ezt a magyar csodát. A tengermelléken található közösség mindegyike tud magyarul, és szinte csak azt beszélik, pláne maguk között. Saját elmondásuk szerint a nagy verekedés – a világháborút nevezik így sajátosan – után indultak sokan útnak, és kötöttek ki a csángóföldi kamgarnok keleten, a Fekete-tenger partjának közelében. Hatalmas szekerekkel indultak útnak a családok, és azok, akik már éheztek, és túl ridegnek tartották a körülményeiket. Oituz mesébe illő története: Oituz kicsi faluját először csak 3-4 ember alkotta, majd több család gyűlt ide, végül egy kisebb közösség alakult itt ki, akik házakat emeltek, terményeket vetettek, és elkezdték élni a kis életüket.
Oituz faluja tehát az ezer éves Magyarország egyfajta lenyomata. Egy emlék. Sokan pedig úgy tartják, hogy az egykori Nagy Magyarság elmorzsolt, távolra gördülő könnycseppe. A temetőikben elrománosított magyar nevekkel találkozhatunk. A keresztfák mögött ott magasodik a katolikus templom. Vujity Tvrtko elmondása szerint csodálatos volt ott lenni. átérződött az egykori magyarság nemzettudata, a közösségi összetartás – ami erősebb is, mint idehaza – és egy letűnt, keserédes nosztalgia érzése, ami az ember szívét-lelkét megmozgatja. Íme a videóriport: Egészen elképesztő… A videóriport legvégén ahogyan a néni szaval… felállt a hátunkon a szőr, a jó értelemben!

AKTUÁLIS:

Főoldal