ITT az újabb brutális pofon a magyaroknak! Idén sokaknak le kell mondania a karácsonyfáról.. Nyílvánosságra kerültek az IDEI karácsonyfa árak:


Akár a harmadával is többe kerülhet idén a karácsonyfa. Országrészenként változik az ár, annak függvényében, hogy ki honnan szerzi be a fát. Két hét múlva már el is kezdődik az értékesítés. A legnépszerűbb fajta, az import nordmann fenyő méterenkénti ára 10-12 ezer forint körül várható. A lucfenyő méterenként 6-8 ezer forintba, az ezüstfenyő 9-11 ezer forintba kerülhet.
Az árképzés sok esetben egyedi és piaconként is változó: pl. a „darab ár” alkalmazása egyre több helyen tapasztalható a „méter ár” helyett, ami a vevők döntését is befolyásolja. Az évről-évre emelkedő – amúgy sem olcsó – szállítási költségek az üzemanyagok áremelkedése miatt egyértelműen tovább nőnek, ami biztos, hogy hatással lesz az ezévi árakra. Az áremelkedést részben az import drágulása okozza. A magyar termelőknek kedvez az idei helyzet, hiszen végre jobb áron értékesíthetnek. Hosszú időn keresztül csak a költségeik nőttek, de az áraikat nem tudták jelentős mértékben módosítani.
A fenyőfák karácsony előtti forgalma 1,8-2 millió darab, csaknem a negyedük külföldről érkezik, de Magyarországról is szállítanak a környező államokba. Belföldön a nordmann és az ezüstfenyő egyre keresettebb, a lucfenyő népszerűsége viszont csökken. 2023. októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit, az élelmiszerek ára pedig 40 százalékkal emelkedett. Nem lehet csodálkozni azon, hogy a karácsonyfák ára is megugrik. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal