Nyugdíjasok! Holnap érkezik az emelt összegű nyugdíj: Végül ennyi lesz! De van egy kis baj...


A nyugdíjasok átlagosan 80 ezer forinttal többet kapnak a péntektől érkező nyugdíjpótlékkal. A Magyar Államkincstár novemberben és decemberben már az emelt összegű nyugdíjakat utalja át. Varga Mihály pénzügyminiszter megerősítette, hogy a kormány 2010 óta betartja az ígéretét, és megőrzi a nyugdíjak értékét. A kormány célkitűzése nemcsak teljesült, hanem felülmúlta azt: a nyugdíjak értéke a múlt évtizedben kétszeresére nőtt, vásárlóerejük pedig 20 százalékkal emelkedett.
A miniszter kiemelte, hogy a kitört háború és az energiaválság miatt idén januárban 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, és novemberben további 3,5 százalékpontos emelés következik. Ez az év végi kiegészítés átlagosan 84 916 forint plusz jövedelmet jelent a nyugdíjasoknak. A november 10-től érvényesített 3,5 százalékos nyugdíjemelés a 210.700 forintos átlagnyugdíjat havi 6532 forinttal emeli, így az új összeg 217 ezer forintra nő. A következő év januárjában várható 6 százalékos emelés után az átlagnyugdíj megközelíti a 230 ezer forintot. Februárban pedig a havi nyugdíj és a 13. havi nyugdíj együttes összege majdnem 460 ezer forintot tesz ki. Jövőre, amennyiben a gazdasági növekedés a várt 4,1 százalékot eléri, a nyugdíjasok novemberi nyugdíjprémiumra is számíthatnak, ami a legmagasabb GDP-növekedés esetén akár 12 ezer forint is lehet.
Elemzők szerint a nyugdíjkiegészítés nem csupán az idősekre van pozitív hatással, hanem az egész gazdaságra is. Az extra pénz hozzájárul a fogyasztás növekedéséhez, hiszen az idősek hajlamosak a kapott plusz juttatást költésre fordítani, ezzel is támogatva a gazdasági aktivitást. A szakértők várakozásai szerint a negyedik negyedévben már a gazdasági bővülés jelei mutatkozhatnak. A nyugdíjasok számláin pénteken írták jóvá azt a nyugdíj-kiegészítést, ami az alacsonyabbra tervezett, ám ténylegesen magasabb infláció különbözete miatt járt számukra. Még a hét elején érintetteket kaptunk lencse- és mikrofonvégre, és arról érdeklődtünk, van-e már helye ennek az összegnek, illetve megfelelőnek tartják-e azt a rendszert, hogy az év közbeni áremelkedéseket csak az év utolsó előtti hónapjában kompenzálják számukra. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal