Most érkezett! Orbán Viktor ALÁÍRTA!! - Milliókat érintő hír!!


Még idén 15%-kal emelkedik a minimálbér – jelentette be a Facebookon Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója.Ezzel megerősítette Czomba Sándor államtitkár szavait, aki a napokban arról beszélt, hogy a 100 ezer forintos bérkompenzáció helyett – amelyet a kormány nem fogadott el – előrehozzák a minimálbér emelését.
Mint arról a Blikk is beszámolt, Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétvégén az M1-en beszélt arról, hogy egy javaslat szerint előrehoznák december elsejére a két bérelem, az emelt minimálbér és a garantált bérminimum kifizetését. A minimálbér-emelés mértékével kapcsolatban Czomba akkor úgy vélekedett, mindhárom fél el tudja fogadni a 15 százalékos emelést, a 10 százalékos garantált bérminimum-emelés kapcsán ugyanakkor vannak még viták, a munkaadók ennél kevesebbet adnának. Szerinte a vállalkozói oldal még a harmadik negyedéves GDP-adatokra vár, amelyeket november közepén tesz közzé a Központi Statisztikai Hivatal, lényegében ettől és a recesszió elkerülésétől tette függővé a bérmegállapodás aláírását.
A szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány közti háromoldalú bérmegállapodás várhatóan csak november második felében lesz véglegesítve, de a legfontosabb pontokról már megegyeztek a felek, ezek pedig a következők: a minimálbér 15 százalékkal nő: bruttó 232 000 forintról 266 800 forintra emelkedik. A kedvezmények nélkül számolt nettó összege 154 300 forintról 177 500 forintra nő. A garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik, összege bruttó 296 400 forintról 326 040 forintra, nettó 197 100 forintról 216 800 forintra nő.Az emelt fizetést 2024 januárjában kapják kézhez a dolgozók, összege pedig több mint 40 ezer forinttal haladja meg az egy évvel korábbi összeget. A Magyar Nemzeti Bank 2024-re 4-6 százalék közötti inflációra számít, így a 15 és 10 százalékos emelés az előrejelzések szerint meghaladja a fogyasztói árak emelkedésének mértékét, így nő a vásárlóerő. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal