Pusztító 5,2-es földrengés volt – Magyarország észak-keleti részéről érkeznek a bejelentések -megérkeztek a videók!


"Pánik van, erős rengések voltak, sok kárt jelentettek" - mondja a polgármester a keleti földrengésről. Összességében az epicentrumtól 200 km-re volt érezhető a földrengés, becslések szerint akár 6 millió ember is érezhette. Egyes városokban pánikszerűen kirohantak otthonaikból, és érkeznek az első hírek közepes méretű épületkárokról is. Tegnap este 20:23 perckor 5.2-es magnitúdójú földrengés pattant ki Szlovákiában, Kassától északkeletre, az első becslések szerint 10 km-es mélységben – írta hétfő esti Facebook-bejegyzésében a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium. A földrengést a hazai lakosság is érezte:
A legtöbb bejelentés eddig Miskolcról érkezett, de jelezték Vásárosnaményból, Hajdúnánásról, Sárospatakról és Sátoraljaújhelyről is – írták bejegyzésükben. Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója is a földrengésről posztolt közösségi oldalán, amelyben azt írta, szinte az egész régióban érezni lehetett a rengéseket. Szakértők szerint ez már a harmadik földrengés volt a Kárpátokban, Mikita arra kérte a lakosságot, hogy legyenek éberek és vonuljanak biztonságos helyre, távol a magas épületektől. A helyi katasztrófavédelem jelenleg is felméri a károkat és folyamatosan figyeli a helyzetet. Ezt az SAS is megerősítette: "Megerősíthetem, hogy Szlovákia keleti részén szeizmikus jelenségről volt szó. A pontos nagyságát és helyét azonban jelenleg nem tudom megerősíteni" - mondta Csicsay Kristián, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) szeizmológiai osztályának vezetője. Az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ honlapján arról tájékoztat, hogy az epicentrumnak körülbelül 18 kilométerre kellett volna Humennétől, és az elért 5-ös magnitúdó kicsi volt.
"Azt sejtem, hogy kisebb lesz, mert ez egy automatikus lokalizáció. A kézi pontosabb lesz. Ha a magnitúdó 5 körül volt, akkor utoljára volt ilyen erősségű földrengés a területen 80 évvel ezelőtt volt. Tehát a mi mércünk szerint erős" - mondta Csiscay, megjegyezve, hogy egy ilyen földrengés károkat okozhat. "Az állampolgárok még nem jelentettek nagyobb károkat, de például az én házamban falak repedtek, vakolat lehullott, festmények törtek, tükrök a falakról, vázák. Még nem volt időm mindent megnézni. Megyek. ellenőrizni az irodában, hogy nem sérültek-e meg a vízvezetékek és más elosztórendszerek." - mondta Michal Flešár, a Vranov nad Topľou kerületben található Holčíkovce polgármestere. Repedezett falakról, törött dolgokról a falu többi lakója is beszámol. címlapfotó:illusztráció!
   

AKTUÁLIS:

Főoldal