PÁR PERCE JÖTT A HÍR! DÖNTÖTT A KORMÁNY! – Holnap éjféltől életbe lép Magyarországon


Döntött a kormány! November 1.-től lép életbe Magyarországon! November elejétől új épületenergetikai előírások lépnek életbe, és egyidejűleg megújul az épületek energetikai tanúsítási rendszere is. 2024 januárjától már minden ingatlan eladásánál vagy bérbeadásánál és új épületek kivitelezésénél az újfajta energetikai tanúsítványt kell elkészíttetni. Az új tanúsítványok részletesebb információkat közölnek az épületek energetikai teljesítményéről, a felújítási lehetőségekről, és csupán 5 évig lesznek érvényesek. Az alábbiakban összefoglaljuk ezeket a változásokat, amelyeket az ingatlaneladóknak és -bérbeadóknak érdemes ismerni:
Az energetikai tanúsítvány olyan dokumentum, amely megerősíti egy épület energiafogyasztását és hatékonyságát. A tanúsítvány megmutatja, mennyi energiára van szükség az épület fenntartásához. Minél kevesebb energiára van szükség, annál magasabb energetikai minőségi osztályba sorolják az épületet. Az energetikai tanúsítvány ma már nélkülözhetetlen az ingatlan eladása vagy bérbeadása során. Az energiatanúsítvány beszerzése az ingatlan tulajdonosának kötelezettsége az eladás vagy bérbeadás esetén, és az építőnek az új épületek esetében. A tanúsítvány szükséges lehet továbbá lakossági és vállalati energiahatékonysági pályázatokhoz vagy lakáshitelek igényléséhez is. Az energiatanúsítványban szereplő energetikai besorolást közzé kell tenni az ingatlan eladási vagy bérbeadási hirdetéseiben. Az energetikai besorolás korábban csak akkor szerepelt az hirdetésekben, ha már elkészült a tanúsítvány.
Az új szabályok szerint az energetikai besorolást már az értékesítés előtt be kell mutatni, és a tanúsítványt legkésőbb a birtokbaadás napjáig át kell adni. Az energetikai tanúsítványt vagy annak másolatát a lakás eladójának vagy bérbeadójának a szerződés megkötéséig be kell mutatni a leendő vevőnek vagy bérlőnek. Az új szabályok értelmében a tanúsítvány kódszámának (HET-szám) nem kell szerepelnie a szerződésben, bár néhány ügyvéd továbbra is ragaszkodhat hozzá. Az új szabályozás értelmében ez már nem kötelező, de elképzelhető, hogy az ügyvédek szükségesnek tartják majd az ilyen hivatkozást az adásvételi okiratban. január 1-től kötelező lesz az új energetikai tanúsítványok használata az ingatlanok eladásakor és bérbeadásakor, mivel lejár a 2023. november 1-jétől számított 60 napos átmeneti időszak, amely alatt még elfogadják a régi tanúsítványokat. Az új épületenergetikai előírások és követelmények miatt szükséges lesz az épületek energetikai minőségének újbóli felülvizsgálata. Az új tanúsítványok ismételten 5 évig lesznek érvényesek, és újabb változásokat hoznak az épületek energetikai osztályozásában, amelyek a leghatékonyabb A+++ osztálytól a legkevésbé hatékony I osztályig terjednek. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal