Jön a fűtéskorlátozás!? Döntött a kormány, ennyi lehet a maximális hőmérséklet! - RÉSZLETEK:


Az energiaellátás problémái és a nemzetközi energiaválság miatt tavaly bevezetett korlátozásokat módosította a magyar kormány. A 2022. évi hideg évszakban a kormányzati és egyéb költségvetési szervek, intézmények helyiségeinek léghőmérsékletét legfeljebb 18 fokig fűthették fel. Azonban a jelenlegi kedvezőbb ellátási helyzetben a kormány úgy találta, hogy további korlátozások fenntartása nem indokolt.
Az Energiaügyi Minisztérium kiadott egy közleményt, amely szerint a kapcsolódó rendelkezéseket az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs javaslatával összhangban hatályon kívül helyezik. Így az idei fűtési szezonban az általános munkavédelmi szabályok alkalmazandók a helyiségek hőmérsékletére. Ezek szerint a hideg évszakban a szellemi munkát végzők esetében a hőmérsékletnek 20-22 fokosnak kell lennie, míg könnyű fizikai munkát végzőknél 18-20 fokos léghőmérsékletet kell biztosítani. Ezzel a módosítással a korábban bevezetett 18 fokos korlátozás megszűnt. Fontos megjegyezni, hogy az enyhített szabályozás nem vonatkozik az egészségügyi, bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézményekre, valamint bölcsődékre.
Emellett a köznevelési intézményekben a gyermekeket gondozó intézményekben legalább 20 fokos hőmérsékletet kell fenntartani. Az előző fűtési szezonban a takarékossági intézkedések és az enyhe időjárásnak köszönhetően a hazai gázfogyasztás negyedével csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az új szabályok enyhítik a korábbi szigorú előírásokat és lehetővé teszik a kényelmesebb belső hőmérséklet fenntartását, amely különösen a hideg hónapokban fontos. Címlapkép: Illusztráció. Forrás/ portfolio.hu

AKTUÁLIS:

Főoldal