❗Ha 1953 és 1973 között született, akkor hamarosan be fogják hívni a háziorvoshoz! ❗NAGYON FONTOS, hogy elmenjen❗


Meghívólevél szűrési vizsgálatra. Tisztelt Meghívott! Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága térítésmentes vastagbélszűrésre szóló meghívólevelét tartja a kezében. A vastagbélszűrés első lépése a székletben található rejtett vér laboratóriumi kimutatása. Ehhez egyszerűen, otthon elvégezhető székletmintaadás szükséges, melyhez a háziorvosától vastagbélszűrési csomagot kell átvennie. A székletvérvizsgálat képes kimutatni a tünetet még nem okozó elváltozásokat. Az időben felismert betegségek jelentős része gyógyítható. Miért kapott meghívót vastagbélszűrésre?
Hazánkban a vastagbélrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. A szűrésre az 50-70 év közötti nők és férfiak kapnak meghívót kétévente, mivel bizonyított, hogy ebben a korosztályban a rendszeres vastagbélszűrés jelentősen csökkenti a vastagbélrák miatti halálozást. Hol és mikor várják a szűrővizsgálatra? A meghívólevél kézhezvételétől számítva, lehetőség szerint két héten belül keresse fel háziorvosát. Háziorvosa vastagbélszűrési csomagot fog átadni Önnek, amelyben megtalálja a mintaadáshoz szükséges eszközöket és a használati útmutatót. Ne felejtse el magával vinni ezt a levelet, amelynek az alján lévő, jelzéssel ellátott részét mellékelnie szükséges a mintákhoz. Hogyan zajlik a szűrővizsgálat? Az Ön feladata, hogy a háziorvosától kapott eszközök segítségével székletmintát vegyen két egymást követő székletürítés alkalmával. Ezután kérjük, hogy a tartályokat és a meghívólevél levágott alját helyezze a vastagbélszűrési csomagban található, előre megcímzett borítékba, majd a minta eredményes vizsgálatának érdekében mielőbb vigye el a postahivatalba, vagy adja fel mozgópostával. Fontos, hogy a borítékot semmiképp ne a postaládába dobja! A küldemény feladása – a vizsgálathoz hasonlóan – térítésmentes.
Mikor derül ki a vizsgálat eredménye? Az Ön vizsgálati eredménye a háziorvosához érkezik, akinél a minta feladását követően két hét múlva érdeklődjön az eredményről! Melyek a következő lépések? A vastagbélszűrés két lépcsőben zajlik. Amennyiben a székletvérvizsgálat eredménye negatív (nem mutat eltérést), úgy jelenleg nincs teendője, két év elteltével ismételten szűrővizsgálatra hívjuk. Amennyiben az Ön székletvizsgálatának eredménye nem negatív, akkor az elváltozás jellegének tisztázása érdekében további vizsgálat (pl. vastagbéltükrözés) szükséges. Ezzel kapcsolatban háziorvosától minden szükséges információt meg fog kapni. Ne feledje: a betegség korai felismerésével kedvezőbb gyógyulási esélyre számíthat! Kérjük, hogy feltétlenül vegyen részt a vastagbélszűrésen! A háziorvosi rendelő címe, ahol a vastagbélszűrési egységcsomagot veheti át: x y Laboratórium címe: 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6. A vastagbélszűrésről további információkat az alábbi elérhetőségeken kaphat: E-mail cím: szures@oki.antsz.hu Honlap: www.szures.oki.hu Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal