!FRISS! Újabb megszorítást jelentett be a kormány: EZ rengeteg magyar családnak lesz hatalmas pofon:


Sokaknak kell kemény télre készülniük: megszűnt a kedvezményes hatósági tarifa, de nem bővült a szociális tűzifaprogram. Miközben a tüzelő kétszer többe kerül, mint két éve. Szociális tűzifaprogram lesz, hatósági áras viszont nem – ezzel a kurta mondattal tette világossá Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy családok ezreit hozzák nehéz helyzetbe. A kedvezményes hatósági tarifa gyors kivezetését ugyanis nem követi a szociális program kiszélesítése, holott a faárak az egekbe szöktek az elmúlt két évben.
Szociális tűzifát a jellemzően 5 ezer lakosúnál nem népesebb települések kérhetnek, az önkormányzatnak kell rá pályázni, és keményfából legfeljebb 2 köbméter, lágy lombos tűzifából 3 köbméter járhat ingyen egy-egy rászoruló családnak. Ezzel szemben a hatósági áras fát rászorultságtól függetlenül lehetett megvásárolni. Az ársapkát tavaly szeptember 19. és 2023. április 15. között alkalmazta a kormány az állami erdészeti társaságok által forgalmazott tűzifára. Ám, ahogy lapunkban is megírtuk, a programhoz nem volt elég erdész, fakitermelő és fuvaros. Sokan voltak, akik a tavaly ősszel megrendelt és kifizetett fát még idén tavasszal sem kapták meg. Ráadásul a hatósági árban sem a fa kiszállítása, sem annak darabolása nem tartozott bele. Az olcsó tűzifa iránti óriási igényt jelzi viszont, hogy mindezen nehézségek ellenére is sokan éltek, vagy éltek volna ezzel a lehetőséggel. Az Agrárminisztérium lapunk kérdésére most azt írta, hogy a hatósági áras program alatt összesen bő 1 253 000 köbméter tűzifára fizettek be az állampolgárok, több mint 170 000 háztartásból.
A hatósági ár kivezetésének hatásait enyhíthetné a szociális tűzifaprogram, ám Földi Judit, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, a mezőgazdasági bizottság alelnöke szerint ez a támogatás édeskevés, a kormány mindössze egy szoba fűtésére elegendő tűzifát biztosít az általában eleve rossz szigetelésű, elavult fűtőberendezést használó háztartások részére. Földi Judit megjegyezte: 2018 óta nem emelkedett a program keretösszege, – ez 5 milliárd forint – pedig azóta az Európa-rekorder orbáni infláció hatása a tűzifát is elérte. Így vagy egyre kevesebb tüzelőanyag jut egy-egy háztartásnak, vagy egyre kevesebbeknek jut egyáltalán belőle. Ennek szerinte környezetvédelmi szempontból is lesz következménye: a családok, rákényszerülnek, hogy bármit elégessenek, ami a kezükbe kerül. A fa ára valóban sokat emelkedett, két év alatt csaknem a duplájára nőtt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján idén augusztusban 100 kilogramm tűzifa 8270 forint volt, tavaly ugyanekkor 5030 forintba került, 2021-ben pedig 4370 forintot kértek „100 kilogramm egységes fűrészelt tűzifáért”. A hivatal és a minisztérium más mértékegységet használ, de összehasonlításképp: 1 köbméter tűzifa 800-1400 kilónak felel meg, a fa fajtájától, nedvességétől, vastagságtól függően. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal