MOST ÉRKEZETT: Fantasztikus bejelentés! Egész Magyarország lakosságát érint EZ! ENNEK rengetegen örülnek majd!! - RÉSZLETEK:


Alapjaiban változhat meg 2024-től a magyar minimálbér: az őszi bértárgyalások során napirendre kerül a jelenlegi minimálbér és a garantált bérminimum összevonása – értesült a napi.hu. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) napirendjén is szereplő javaslat szerint több mint harmadával emelkedne jövőre a minimálbér összege, ha a kétfajta kötelező legkisebb bért egy összeg váltaná fel.
A lap cikke szerint a gyakorlatban azt jelentené, hogy a minimálbér összege a jelenlegi 232 ezer forintról legalább 296 400 forintra nőne, amely jelenleg a garantált bérminimum összege. Annak érdekében, hogy a bérminimummal érintett nagyjából 800 ezer munkavállaló se járjon rosszul, az összeg tovább emelkedne januártól legalább 5,5 százalékkal, megőrizve így a reálértékét. A minimálbér összege így 2024-ben egy lépcsőben 34,8 százalékkal emelkedne, 312 700 forintra. A lap úgy tudja, a minimálbér reformjától nem zárkóztak el sem az érdekképviseletek, sem a kormány, ugyanakkor az érdemi egyeztetésekre még nem került sor.
Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a napi.hu megkeresésére megerősítette, hogy felvetődött, a jövőben – hasonlóan a legtöbb európai országhoz – csak egy összeg legyen a kötelező legkisebb bér. A szakszervezeti vezető emlékeztetett, 2006-ban lett bevezetve a magasabb összegű, középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimum. Bevezetésének célja az volt, hogy nagyobb elismerést kapjanak azok a munkavállalók, akiknek van valamilyen szakmája, végzettsége. Fontos különbség, hogy míg 2006-ban a munkanélküliség volt a probléma, addig ma már a munkaerőhiány a jellemző. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal