Drámai hír érkezett a nyugdíjasoknak, lesz aki nem kap most nyugdíjemelést!! - Ők lehetnek azok:


Drámai hír érkezett a nyugdíjasoknak, lesz aki nem kap most nyugdíjemelést! A kormány döntése alapján a nyugdíjakat 3,1 százalékkal emelik meg visszamenőleg. Azonban fontos megjegyezni, hogy az idei évben nyugdíjba vonulók nem jogosultak erre az emelésre. A Pénzcentrum cikkéből kiderül, hogy bár elméletben 3,5 százalékos emelésről volt szó, a végleges 3,1 százalékot hogyan alakították ki. Ezzel kapcsolatban a Kormányinfón is esett szó, amiről az Infostart élő adásban tájékoztatta a közönséget.
A 3,1 százalékos mérték kialakításának oka, hogy 2023-ban 18,5 százalékos inflációra számítanak a nyugdíjasok körében. Az év elején azonban még csak 15 százalékos inflációt jósoltak, így a különbség 3,5 százalék. Ezt a kamatos kamattal együtt számolva jutottak el a 3,1 százalékos emeléshez, ami októbertől novemberig érvényesül. Fontos tudni, hogy a nyugdíjat előre kifizetik, így az emelt összeg november 10-én lesz a nyugdíjasok rendelkezésére. Ez az összeg 11 hónapra vonatkozik, mivel a 13. havi nyugdíjra is érvényes az emelés. Nyugdíjprémium idén nem lesz, mivel a gazdasági növekedés nem haladja meg a 3,5 százalékot, sőt recesszióban van az ország. Az időskori nyugellátás átlagos mértéke 210 146 forint havi összegben, míg a medián érték 186 195 forint. Ezt alapul véve az átlagnyugdíj összege kerekítve 216 660 forintra emelkedik. Ráadásul további 71 660 forint kerül kifizetésre egyösszegű kompenzációként, ami az elmúlt 11 hónapra jár. Ezek a statisztikák kissé másképpen tüntetik fel Orbán Viktor állítását, miszerint majdnem egy félhavi extra nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok, hiszen ez az összeg valójában csak kicsit több mint egyharmadát teszi ki, azaz 37 százalékot.
A KSH 2023-as statisztikái alapján a nyugdíjasok nagy része, több mint félmillióan, havi 140-180 ezer forint közötti összeget kapnak. Ennek fényében a 3,1%-os emelés eredményeként a legtöbben havonta további 4340 – 5580 forinttal nagyobb összegre jogosultak lesznek novembertől. Ezen túlmenően egyszeri kifizetésként 47 740- 61 380 forint plusz juttatásra számíthatnak. Sajnos lesznek olyanok, akik semmit sem kapnak: Minden évben akadnak nyugdíjasok, akiket meglep, hogy az év közbeni nyugdíjemelések csak azokat érintik, akik már 2023. január 1-je előtt voltak nyugdíjasok, és nem az adott évben vonultak nyugdíjba. Így novemberben csak azok kaphatnak több pénzt és egyszeri kompenzációt, akik nem az idei évben léptek be a nyugdíjasok sorába. Ez várható decemberben: Minden évben akadnak nyugdíjasok, akiket meglep, hogy az év közbeni nyugdíjemelések csak azokat érintik, akik már 2023. január 1-je előtt voltak nyugdíjasok, és nem az adott évben vonultak nyugdíjba. Így novemberben csak azok kaphatnak több pénzt és egyszeri kompenzációt, akik nem az idei évben léptek be a nyugdíjasok sorába.címlapfotó:illusztráció! Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal