❗1 PERCE ÉRKEZETT: Eltörölhetik az óraátállítást Magyarországon! ITT a dátum is: - RÉSZLETEK:


Balassa Péter, a Jobbik politikusa határozati javaslatot nyújtott be az óraátállítás megszüntetésének szükségességéről. A képviselő szerint az Orbán-kormánynak mielőbb lépnie kell azért, hogy a kétszeri óraátállítást eltöröljék, és a jövőben csak a nyári időszámítás maradjon – írja a 24..hu. A politikus az előterjesztésben emlékeztetett arra, hogy a nyári időszámítást az I. világháború idején energiamegtakarítás céljából vezették be, majd hazánkban 1957-ben megszüntették.
Később, 1980-ban, az 1973-as nagy olajválság hatása miatt rendelték el újra. Az akkoriban kitűzött célok teljesültek, sikerült energiát megtakarítani, a szakemberek szerint pedig az évi két váltás gazdaságilag már felesleges. Az óraátállítás eltörlését négy éve az Európai Unióban is kezdeményezték ám azóta sem született végleges döntés, ezért október 29-én ismét átállítjuk az órákat hajnali 3 óráról 2 órára. Ekkor kezdődik a téli időszámítás – emlékeztet a lap. Balassa Péter szerint Magyarországnak a téli időszámítás helyett a nyárit kellene választani, hiszen a több természetes fény vitathatatlanul kedvező hatást gyakorol a szorongásra, a depresszióra, így csökkenteni lehetne az öngyilkosságok számát is.
A szakértők figyelmeztetnek, hogy az óraállítás miatti cirkadiánritmus-zavar több egészségügyi problémát is okozhat, ilyen a szívroham és a szélütés kockázatának növekedése, de elég csak az alvási szokások megváltozására és az abból fakadó mentális problémákra, kialvatlanságra gondolni. A váltást az energiaválság okozta problémák is indokolnák. Balassa Péter szerint Észak-Macedónia után Európa több országában is véglegesítették a nyári időszámítást. Mint írta, a jelenlegi helyzetben, amikor az élelmiszer-, üzemanyag- és energiaárak ilyen mértékben elszabadultak, mindent meg kell tenni azért, hogy az emberek át tudják vészelni ezt a nehéz időszakot. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal