RENDKÍVÜLI! Novák Katalin veszélybe került Kijevben, azonnal óvóhelyre kellett menekíteni - RÉSZLETEK:


Óvóhelyre kellett menekíteni a köztársasági elnököt szerda délután. Mutatjuk a részleteket: Ukrán sajtóhírek szerint szerda délután, magyar idő szerint 15.50 körül kezdtek el légiriadókat kiadni Ukrajna területein. Először délen, a mikolajivi területen rendelték el, majd ez nem sokkal később (magyar idő szerint 16 óra körül) Kijevben is megtörtént. Ukrajna digitális térképe szerint a kijevi figyelmeztetést azóta már visszavonták. Ezt megerősítik a közösségi médiában terjedő információk: ezek szerint az ukrán fővárosban magyar idő szerint 17 óra körül vonták vissza a figyelmeztetést.
Novák Katalin munkatársa nyilatkozott az Indexnek Lapunknak sikerült elérnie Novák Katalin egyik közvetlen munkatársát. Mint mondta, nagy volt a riadalom, de senki sem sérült meg. Azt is hozzátette az Indexnek, hogy A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK EGY ÓRÁT TARTÓZKODOTT EGY, A KIJEVI KORMÁNYZATI NEGYEDBEN LÉVŐ ÓVÓHELYEN. Vele volt stábja és a TEK munkatársai is, és az időt kihasználva az esti tárgyalásokra készültek. Közlése szerint Novák Katalin és stábjának tagjai magyar idő szerint 17.15 körül jöttek ki a bunkerből. Volodimir Zelenszkij már fogadta is a riadó után. Azt is megtudtuk, hogy közvetlenül a riadó után Novák Katalin találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Mezítláb kellett lemennie az óvóhelyre: A köztársasági elnök egy 24 órán át elérhető Insta-sztorit is közzétett a történtekről. A videón látszik, amint levonulnak az óvóhelyre, és az is, hogy – az ilyenkor szokásos eljárásrend miatt – a magassarkú cipőjét le kellett vennie, a kezében vitte magával.
Ezen kívül egy másik videórészletet megosztott, amelyen feltételezhetően arról tájékoztatták őket, hogy mire számíthatnak a légiriadó alatt. Ukrajnának joga van visszafoglalni a Krímet – mondta a riadó előtt A köztársaság elnök Kijevben szerda délután a Krími Platform nevű eseményen vetet részt. Az Ukrajszinka Pravda szerint Novák Katalin felszólalásában arról beszélt: A HÁBORÚ CSAK AKKOR ÉRHET VÉGET, AMIKOR UKRAJNA VISSZAFOGLALJA A KRÍM FÉLSZIGETET. „Egyértelműen ki kell állnunk Ukrajna mellett, és el kell ítélnünk Oroszország jogtalan agresszióját [...] Ukrajnának joga van azt mondta: a háborúnak ott kell véget érnie, ahol elkezdődött, vagyis a Krím félszigeten, a Krím felszabadításával” – fogalmazott. Megjegyezte azt is, hogy Ukrajna „Magyarország támogatását és teljes szolidaritását” is magáénak tudhatja a háborúban. A köztársasági elnök egyes mondatait azóta a Krími Platform Twitter-oldalán is megosztották. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal