RENDKÍVÜLI! Kiadták a térképet, hol várható nagyobb erejű földrengés Magyarországon! - ERRE kell készülnünk! RÉSZLETEK:


Újabb földrengés volt az országban, továbbiak is várhatók. Hajnalban is voltak, vannak és lesznek is földrengések az Alföld alatt. A 4,2-es és a 3,5-ös magnitúdójú földrengést több helyen érezték, további utórengések várhatóak a környéken – írták. Mint írról a Napi.hu beszámolt szombaton, aznap pár percen belül kétszer is rengett a föld Magyarországon, a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium ellenőrzött adatai szerint szombat délelőtt 11.13 és 11.16-kor is földrengés volt. A földrengések magnitúdója 4.0 volt, így a lakosság széles körben érezhette – közölte Facebook-oldalán az obszervatórium.
Fontos dolgot hoztak szakemberek nemrég nyilvánossága, ami a jövőben minden bizonnyal életeket is menthet. A földrengésbiztos építkezéshez nyújthat segítséget, ezzel óriási károkat elkerülve, de akár az életünket is tényleges megmentheti. A szakemberek ugyanis nemrég kiadtak egy térképet arról, hogy hol várható nagy erejű földrengés Magyarországon. A térkép országos skálán mutatja Magyarországon a fiatal és aktív törésvonalakat, a földrengések eloszlását és fészekmechanizmusát, a földrengés-veszélyeztetettség szempontjából legérzékenyebb területeket. A térkép alapjául szolgáló modellt a földkéreg szerkezete, a korábbi földrengések által létrehozott törésvonalak és kéregmozgások alapján készítették el a szakemberek – tájékoztatott a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet. Egy-egy nagyobb földrengés beláthatatlan következményekkel járhat a kritikus infrastruktúrák sérülékenysége miatt. Ezért nélkülözhetetlen, hogy a kutatók tisztán lássák a nagyobb rengések okait, kialakulását, a tektonikai mozgások folyamatát és várható következményeit.

A múltban több, komoly pusztítást okozó földrengés is sújtotta az országot. A Földrengés Kutató Intézet évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrál, ám ezek közül évente négy-öt olyan van, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki – derül ki a Földrengés.hu oldaláról. A statisztikai vizsgálatok alapján 5-ösnél nagyobb magnitúdójú földrengés Magyarországon átlagosan 40-50 évente fordul elő. Ez pedig már éppen esedékes lesz egyes számítások szerint. Ez egyúttal azt is jelentheti, hogy még a mi életünkben bekövetkezhet egy ilyen nagyobb erejű rengés.

AKTUÁLIS:

Főoldal