RENDKÍVÜLI HÍR – MEGINT Földrengés volt Magyarországon! Még nincs vége! EBBEN a térségben további utórengések várhatóak! - Mutatjuk:


Vasárnap hajnalban két újabb utórengés követte az előző napi Szarvas környéki földrengéseket, az egyik négy óra előtt, a másik negyed hat körül - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel. A 4,2-es és a 3,5-ös magnitúdójú földrengést több helyen érezték, további utórengések várhatóak a környéken - írták. Az obszervatórium később újabb közleményekben közölte, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Túrkevétől körülbelül három kilométerre 4,0 magnitúdójú földrengést mértek 11.16 perckor, és több településen érezték a földmozgást.
Továbbá 12.51 perckor, a Richter-skála szerint 2,8-es erősségű földrengés volt a Békés vármegyei Szarvastól mintegy öt kilométerre. A földmozgást ez esetben is több településen érezhettek, de károkról eddig nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez. A délután folyamán utórengések jelentkeztek a térségben. Az obszervatórium közlése szerint Szarvas környékén 14:18 perckor egy 2,8 magnitúdójú, majd 14:21 perckor 3,5 magnitúdójú földrengés volt észlelhető. További utórengések várhatóak a térségben -jelezték. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közösségi oldalán egy videót is közzétettek, amit egy csabacsűdi olvasójuk osztott meg. A felvételen a mai első rengés látható.A rengések pár perc elteltével pattantak ki, a felvételen jól látszik a földrengés intenzitása.
Ezek a földrengések hazai viszonylatban jelentősek, ritkák, a lakosság széles körben érezte. Arra is választ adtak, hogy mi áll a mai, nagyobb rengések hátterében: A hazánkban kipattanó földrengések hajtóereje az a tény, hogy az Adriai-kőzetlemez északi irányban mozog, közben az óramutató járásával ellentétesen forog is. Ennek következtében a Kárpáti-öblözetben található két nagyobb szerkezeti egységet, az Alcapát és a Tisza-Dácia egységeket folyamatosan a stabil Európai platformnak préseli és azokban feszültséget halmoz fel. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal