MOST jött! Újabb pofont kaptak a nyugdíjasok: Elmaradhat a novemberi nyugdíjemelés, ha tetszik, ha nem! – Ettől függ a plusz pénz:


A nyugdíjasokat különösen nehéz helyzetbe hozza az infláció, illetve az ársapkák megszüntetése, de a legújabb számítások szerint nem biztos, hogy novemberben plusz nyugdíjemelésre számíthatnak. A Blikk is beszámolt arról, hogy a júliusi fogyasztói árak átlagosan 17,6 százalékkal nőttek az egy évvel ezelőttihez képest. Bár a nyugdíjasokat ennél nagyobb drágulás érintette, így is kétséges, lesz-e novemberi nyugdíjemelés.
„Egy hónapja a különböző prognózisok alapján 3 százalékos novemberi emelés tűnt reálisnak. Tartani lehet azonban attól, hogy ha a jegybank tovább csökkenti a várakozását – mint tette az legutóbb –, és a kormányzat tavalyi példáját követi, végül egyáltalán nem, vagy csak igen csekély mértékben lehet majd novemberben kiegészítő emelés. Az önkormányzati, illetve uniós képviselői választások ugyanis a korábbi tapasztalatok szerint annyira nem nyitják meg a kormányzati pénzcsapokat, mint az általános választások” – fogalmaz cikkében azenpenzem.hu.
A szakértő szerint a novemberi plusz nyugdíjemelés akkor nem marad el, ha a szeptemberi becslés azt mutatja, hogy január-augusztus hónapok alapján 15 százalék feletti lesz az éves infláció. A kormányzat viszont folyamatosan csökkenő ütemű inflációról beszél, ami arra is utalhat, hogy ha szeptemberben ez a szám 15 százalékot érne el, elmaradna a novemberi nyugdíjemelés. Ennek komoly politikai veszélye lenne, ezért valószínűleg 1,5, de legfeljebb 3 százalékos plusz nyugdíjemelésről határoznak majd. CÍMLAPFOTÓ:ILLUSZTRÁCIÓ! Forrás/Blikk.hu

AKTUÁLIS:

Főoldal