MOST ÉRKEZETT! Hivatalos! 700.000 forintot kapsz te is a kormánytól, ha ezek közé az emberek közé tartozol


Az adókedvezmények területén fontos változások léptek életbe, amelyek bővítették az igényelhető személyi kedvezmények körét. Azok, akik bizonyos betegségekben szenvednek, mostantól jogosultak az adókedvezményre. A kedvezmények visszamenőlegesen akár 5 évre is igényelhetőek, ami nagy segítséget nyújthat a betegeknek és családjaiknak a megnövekedett egészségügyi kiadások kezelésében. Ez a pozitív változás több embernek lehetőséget nyújt az adóterhek csökkentésére és a megfelelő egészségügyi ellátásra. Az új rendelkezések részletei még részletesebben megismerhetőek, és mindenkinek érdemes áttekinteni, hogy milyen kedvezményekre jogosultak és milyen dokumentáció szükséges az igényléshez. Az adókedvezmények igénybevétele segíthet abban, hogy az érintett személyek könnyebben megküzdjenek a betegséggel járó költségekkel és támogatást kapjanak az egészségügyi kezelésekre.
Az adókedvezmények terén újabb pozitív fejlemények történtek, amelyek lehetővé teszik számos betegség, köztük a laktózérzékenység személyi kedvezmény jogcímén történő adókedvezményének igénybevételét. Korábban már számos súlyos fogyatékosságot minősítettek adókedvezményre jogosultnak, de most további két betegségcsoport került fel a kedvezményezettek listájára. Ezek a lépések azt jelentik, hogy több ember számára nyílik lehetőség az adóterhek enyhítésére, és segítséget kapnak a gyógykezeléseikhez és egészségügyi költségeikhez. Az adókedvezmények igénybevételével az érintett személyek számíthatnak arra, hogy könnyebbé válik az életük és jobb minőségű egészségügyi ellátást kaphatnak. Mindenkinek érdemes tájékozódni a frissített jogszabályokról és meggyőződni arról, hogy jogosultak-e az adókedvezmények igénybevételére a betegségük alapján. Az adókedvezményeket érintő kormányrendeletnek köszönhetően további betegségek kerültek fel a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek listájára. Ezek között szerepel az endometriózis, mellrák, méhnyakrák, időskori nagyothallás, csökkentlátás, csontelhalás, fiatalkori ízületi gyulladás, skizofrénia, Crohn-betegség, laktózérzékenység miatt fellépő betegségek, gluténérzékenység miatt fellépő betegségek, valamint az I. és II. típusú cukorbetegség is. Ez az újítás azt jelenti, hogy az említett betegségekben szenvedők számára mostantól elérhető az adókedvezmény jogcíme, amely segíthet könnyíteni az adóterheken és hozzájárulhat a gyógykezelések és egészségügyi ellátás költségeinek enyhítéséhez. Az adókedvezmények igénybevételéhez fontos az aktuális rendelet és mellékletek alapos áttekintése, hogy minden jogosult beteg megfelelően élhessen ezzel a lehetőséggel. A változások jó hír az érintetteknek, és remélhetőleg segítségükre lesznek a mindennapi életük könnyítésében és egészségük megőrzésében. Az adókedvezményt azok a személyek vehetik igénybe, akik méh bizonyos típusú rosszindulatú daganatos betegségében vagy a légzőszervek egyes rosszindulatú daganatos betegségében szenvednek. Az igénybevételhez szükséges a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra való jogosultságról szóló határozat megléte – így foglalja össze a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adókedvezmény feltételeit.
Az igazolások alapján lehetőség nyílik az adókedvezményre, amely segíthet könnyíteni a betegséggel járó kiadásokat és hozzájárulhat az érintettek életminőségének javításához. A személyi kedvezményt igénybe venni kívánóknak fontos, hogy rendelkezzenek az érvényes igazolásokkal és tájékozódjanak az aktuális adórendeletekről. Az igénybe vehető adókedvezmény mértéke az adóelőleg alapjának havi 77 300 forintra kerekített összege, ami a minimálbér egyharmada. Ez azt jelenti, hogy 2023-ban havi 11 595 forint adómegtakarítást eredményezhet az érintettek számára. Éves szinten pedig közel 140 000 forintot lehet megtakarítani az adókedvezmény révén. Fontos megjegyezni, hogy a kedvezményt a fogyatékos állapot kezdő hónapjában lehet először igénybe venni, és azt a jogosultsági hónapokban lehet érvényesíteni. Az adókedvezmény segíthet könnyíteni a betegséggel járó kiadásokat és hozzájárulhat az érintettek anyagi terheinek csökkentéséhez. A kedvezmény igénybevétele lehetőség van év közben, az adott munkáltatónál vagy rendszeres bevételt juttató kifizetőnél adott adóelőleg-nyilatkozattal, valamint az adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásban is. Az adóelőleg-nyilatkozatot könnyedén kitölthetjük és beküldhetjük az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) vagy akár papíralapon is leadhatjuk a munkáltatónak vagy kifizetőnek. Fontos megemlíteni, hogy a kedvezményt visszamenőleg is lehet igényelni, akár az újonnan hozzáadott betegségek esetén is, 5 évre visszamenőleg. Ez azt jelenti, hogy az érintettek akár közel 700 000 forintra is jogosultak lehetnek. Ehhez csupán a korábbi évek adóbevallásait kell önellenőrzéssel módosítani, így lehetőség nyílik a kedvezmények érvényesítésére az előző évekre is. Ezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogyatékossággal élő emberek és családjaik megkaphassák a megfelelő adókedvezményeket, és enyhítse a betegségükkel járó anyagi terheket. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal